Laden...

Trio cel in voor (poging tot) inbraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Trio cel in voor (poging tot) inbraak
Arnhem, 25 januari 2023

De rechtbank veroordeelt een 20-jarige man uit Veenendaal voor een inbraak en zijn nichtjes uit Ede (22 en 19) voor diezelfde inbraak en nog een poging tot inbraak. De man krijgt een gevangenisstraf van 6 maanden. De vrouwen krijgen allebei een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. 

Op 17 augustus 2021 probeerden de vrouwen samen met een onbekende man in te breken in een woning in Barneveld. Een oplettende buurtbewoner zag het gebeuren, noteerde het kenteken van de auto waarin het drietal wegreed en belde direct de politie. De vrouwen konden daardoor direct door de politie worden aangehouden. De onbekend gebleven man vluchtte een maïsveld in en raakte spoorloos.

Nog geen 3 weken later pleegden de 2 vrouwen op 28 augustus 2021 met hun neef een woninginbraak in Doetinchem. Daarbij maakten zij onder andere meerdere horloges, sieraden en geld buit. Het alarm van die woning ging af en een oplettende buurtbewoner zette de achtervolging in toen het drietal wegreed in een auto. Mede dankzij deze buurtbewoner hield de gealarmeerde politie de vrouwen en de man aan.

Vooropgezet plan

De woninginbraak op 28 augustus 2021 was duidelijk gepland. Er werd via internet informatie ingewonnen, waarbij zij ook adresgegevens achterhaalden. De rechtbank rekent dat het drietal zwaar aan. Woninginbraken zijn ernstige feiten, waarbij inbreuk wordt gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van slachtoffers. Inbraken veroorzaken vaak gevoelens van onveiligheid bij slachtoffers. 

Vaker de fout in

De man uit Veenendaal bekende uiteindelijk bij de rechter-commissaris de inbraak. Hij heeft een uitgebreid strafblad en is in de afgelopen jaren meerdere keren veroordeeld voor soortgelijke delicten. De reclassering schat het risico op onttrekking aan voorwaarden als hoog in. Ondanks eerder opgelegde voorwaardelijke straffen blijft de man de fout in gaan. Eerdere interventies hielpen niet. De kansen voor behandeling die hem - in het kader van voorwaardelijke straffen - zijn geboden greep hij niet aan. De rechtbank oordeelt daarom dat in deze omstandigheden een gedeeltelijk voorwaardelijke straf een gepasseerd station is. 

Bekentenis op zitting

De 22-jarige vrouw bekende uiteindelijk op de zitting de inbraak van 28 augustus 2021. Over de poging tot inbraak zei ze niets. De 19-jarige vrouw bleek te zijn overgeleverd aan Duitsland omdat zij daar verdacht wordt van een strafbaar feit. Zij was niet op de zitting en beriep zich bij de politie op haar zwijgrecht.

Verantwoordelijkheid nemen

De vrouwen maakten zich samen met anderen binnen een tijdsbestek van nog geen 3 weken schuldig aan een poging tot woninginbraak en een woninginbraak. Ook nadat de vrouwen op 17 augustus zijn aangehouden, besloten zij om op 28 augustus opnieuw in te breken. De advocaat van de vrouwen zei dat zij makkelijk beïnvloedbaar zijn en doen wat anderen van hun verwachten. De rechtbank oordeelt echter dat niet is gebleken dat de vrouwen de gevolgen van hun gedragingen niet konden overzien. Zij zijn net als de 20-jarige man volledig verantwoordelijk voor de delicten.

Uitspraken