Laden...

Trio de cel in voor uitgaansgeweld Korenmarkt Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Trio de cel in voor uitgaansgeweld Korenmarkt Arnhem
Zutphen, 23 februari 2023

De rechtbank veroordeelt 3 Arnhemse mannen van 24 jaar, 31 jaar en 46 jaar voor openlijk geweldpleging, waarbij een slachtoffer zwaargewond is geraakt. De rechtbank legt het trio een gevangenisstraf op van 4 maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Daarbij moeten zij een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. 

Illustratieve afbeelding
Op 5 november 2021 gebruikten 3 mannen - die familie van elkaar zijn - geweld in een café op de Korenmarkt in Arnhem tegen het nietsvermoedende slachtoffer. Het slachtoffer kreeg meerdere trappen tegen zijn rug en zijn borst. Ook kreeg hij tenminste één zeer harde vuistslag in zijn gezicht. Toen het slachtoffer het café probeerde te verlaten, pakte de 46-jarige vader en de 24-jarige zoon hem vast. Het duo wilde het slachtoffer beletten het café uit te gaan. Buiten op het terras kreeg het slachtoffer nog een trap van de 31-jarige man, de oom van de jongste man. 

Zwaargewond

Dit soort uitgaansgeweld - waarbij iemand zwaargewond raakt - roept gevoelens van onveiligheid en angst op in de samenleving. Dit geldt in het bijzonder voor het slachtoffer, die nog steeds zowel lichamelijk als geestelijk last heeft van de mishandeling. Het slachtoffer raakte zwaargewond bij het incident. Hij onderging een operatie om de glasscherven uit zijn gezicht te verwijderen. Ook miste hij 2 voortanden door de vechtpartij. 

Straf hoger dan de eis

De rechtbank vindt een (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend vanwege de zware verwondingen bij het slachtoffer. Verder is er sprake van uitgaansgeweld, wat ook een grote impact heeft op de samenleving. 2 mannen krijgen een hogere straf dan de eis van de officier van justitie. Dit komt omdat de rechtbank tot een bewezenverklaring komt voor zwaar lichamelijk letsel. De rechtbank legt de mannen een deel van de celstraf voorwaardelijk op om ze ervan te weerhouden in de toekomst nogmaals de fout in te gaan. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar.

Bijzondere voorwaarden

De reclassering adviseerde bijzondere voorwaarden te verbinden aan het voorwaardelijke strafdeel van de jongste man. De rechtbank gaat hierin mee en verbindt aan het voorwaardelijk strafdeel de bijzondere voorwaarden van een meldplicht, een gedragsinterventie agressiebeheersing en - indien nodig - ambulante behandeling bij Jan Arends of een soortgelijke zorgverlener. 

Schadevergoeding

Tot slot moet het trio  in totaal ruim 7.600 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Uitspraken