Trio krijgt werkstraf voor opnemen valse koopovereenkomsten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Trio krijgt werkstraf voor opnemen valse koopovereenkomsten
Zutphen, 12 december 2018

De rechtbank veroordeelt 3 mannen voor valsheid in geschrift. Het trio nam in 2011 bewust te lage koopsommen op in koopovereenkomsten. Zij krijgen hiervoor een taakstraf van 80 uur opgelegd. Daarnaast veroordeelt de rechtbank een 40 jarige man uit Velp voor hennepteelt en witwassen. Hij moet 18 maanden de cel in, waarvan 6 voorwaardelijk. Zijn 35-jarige partner maakte zich schuldig aan witwassen. Zij krijgt - naast een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden - een werkstraf van 200 uur opgelegd. 

Valse koopovereenkomsten

Een 39-jarige man uit Velp is 1 van de hoofdverdachten in het onderzoek. Hij maakte zich samen met een 40-jarige Arnhemmer en een 63-jarige man uit Rheden schuldig aan valsheid in geschrift. Het trio nam bij de koop van een aantal woningen in het jaar 2011 bewust een te lage koopsom in de koopovereenkomst op. De 63-jarige man verkocht deze woningen, terwijl de 39- en 40- jarige man de kopers waren. Met de valse koopovereenkomsten probeerden zij een financiering voor de koop van de woningen te krijgen. Door oplettendheid van de bank waar de financiering werd aangevraagd, ging de financiering niet door. De rechtbank legt aan alle mannen een taakstraf van 80 uur op.

Vrijspraak witwassen

De 39-jarige Velpenaar werd daarnaast verdacht van grootschalig witwassen. Hij zou een aanzienlijk vermogen hebben verkregen uit illegale activiteiten (namelijk hennepkweek en –handel) en dus geld hebben witwassen. Uit het dossier zijn deze illegale activiteiten niet gebleken. Daarnaast ging de man op zitting uitvoerig in op zijn financiële gegevens. De rechtbank oordeelt dat niet wettig en overtuigend kan worden bewezen dat de man zijn vermogen illegaal heeft verkregen.  

Hennepteelt en witwassen

Een 40-jarige man uit Velp is een andere hoofdverdachte in dit onderzoek. De man en zijn 35-jarige partner zouden volgens het OM met de 39-jarige man uit Velp hebben samengewerkt. Uit het dossier is dat niet gebleken. Wel bewezen vindt de rechtbank dat de 40-jarige man tussen 2013 en 2014 een actieve en coördinerende rol had bij de exploitatie van 2 hennepkwekerijen in Hummelo en Finsterwolde. De 40-jarige man betrok ook anderen bij de hennepteelt, zoals knippers en personen die als dekmantel bij de hennepkwekerijen woonden. Daarbij had de man geen oog voor deze personen, maar handelde puur uit eigen financieel gewin.

Daarnaast maakte de man zich over de periode van 1 januari 2011 tot en met 25 juni 2014 schuldig aan het witwassen van grote geldbedragen. Deze geldbedragen waren inkomsten uit de hennepteelt. De man krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 2 jaar.

Partner medeschuldig aan witwassen

De 35-jarige partner van de man wist dat het contante geld waarover zij en haar partner beschikten via hennepteelt was verkregen. Door gebruik te maken van dit geld, maakte de vrouw zich ook schuldig aan witwassen. De rechtbank legt haar een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden op. Daarnaast krijgt de vrouw een taakstraf van 200 uur.

Redelijke termijn

De rechtbank heeft er bij het bepalen van de straffen in alle 5 zaken rekening mee gehouden dat het lang heeft geduurd voordat de zaken op zitting werden behandeld.   

Uitspraken

Meest gelezen berichten