Laden...

Trio uit Zutphen krijgt celstraffen voor handel in harddrugs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Trio uit Zutphen krijgt celstraffen voor handel in harddrugs
Zutphen, 30 november 2020

De rechtbank veroordeelt 2 mannen van 27 en 29 jaar oud en een 24-jarige vrouw uit Zutphen tot celstraffen. Het trio zat samen in een dealersnetwerk en handelde in harddrugs.

Samen handelde het trio ruim een jaar in harddrugs. Het is algemeen bekend dat harddrugs, eenmaal onder het bereik van gebruikers, een ernstige bedreiging vormen voor de volksgezondheid. De rechtbank rekent het de mannen en vrouw aan dat zij zich hebben laten leiden door eigen gewin en geen oog hebben gehad voor de gevolgen voor gebruikers en de samenleving in het algemeen.

Bezit van harddrugs en (internationale) handel

De 29-jarige man en de vrouw (destijds partners) zijn ook veroordeeld voor het aanwezig hebben van hoeveelheden van harddrugs in hun eigen woning en in de woning van een kennis.

De 27-jarige man maakte zich verder schuldig aan (internationale) handel in harddrugs. Hij verzond meerdere postpakketten met daarin drugs via het Post-NL punt in de Jumbo Zutphen naar het buitenland.

​Straffen

De man van 27 jaar die de postpakketten verzond krijgt een gevangenisstraf van 365 dagen waarvan 276 voorwaardelijk. Daarbij krijgt hij een taakstraf van 240 uur opgelegd. De 29-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De 24-jarige vrouw krijgt een gevangenisstraf van 8 maanden waarvan 7 maanden voorwaardelijk en een taakstraf voor 120 uur.

​Bijzondere voorwaarden

Aan het voorwaardelijk deel van de straffen zit een proeftijd van 3 jaar verbonden. Aan de proeftijd zitten bijzondere voorwaarden verbonden, zoals een behandeling en toezicht. De rechtbank vindt het belangrijk dat het trio aan zichzelf gaan werken om herhaling te voorkomen.

Ontneming

De rechtbank berekende dat met de handel in harddrugs in totaal ruim 60 duizend euro verdiend is. Dit bedrag moet de 29-jarige man terugbetalen aan de Staat.

​4e verdachte

De rechtbank veroordeelt op 7 december 2020 een 23-jarige man uit Zutphen voor het uitvoeren en het handelen in harddrugs. Hij krijgt een gevangenisstraf voor de duur van 3 jaar.

Alleen al in de onderschepte postpakketjes is ruim 4000 xtc-pillen (MDMA) en 1,02 gram cocaïne gevonden. Uit deze hoeveelheid kan worden afgeleid dat de man op grote schaal harddrugs uitvoerde.

De rechtbank berekende dat met de handel in totaal ruim 40 duizend euro verdiend is. Dit bedrag moet de 23-jarige man terugbetalen aan de Staat.

Uitspraken