Laden...

Trio veroordeeld voor betrokkenheid bij hennepkwekerij in Hulshorst

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Trio veroordeeld voor betrokkenheid bij hennepkwekerij in Hulshorst
Zutphen, 16 april 2024

De rechtbank veroordeelt 2 mannen en een vrouw uit Hulshorst voor hennepteelt, diefstal van stroom en het bezitten van goederen die bestemd zijn voor hennepkwekerijen. De 2 mannen en de vrouw zijn een 77-jarige vader, zijn 52-jarige dochter en zijn 57-jarige schoonzoon. De rechtbank veroordeelt de 57-jarige man en de 52-jarige vrouw daarnaast voor verboden wapenbezit. Aan de 57-jarige man en de 52-jarige vrouw legt de rechtbank een gevangenisstraf van 8 maanden op. De 77-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 90 dagen. Een 33-jarige man werd ook verdacht van betrokkenheid bij de hennepkwekerij, maar is vrijgesproken. 

Illustratieve afbeelding

Op 28 juli 2020 deed de politie naar aanleiding van een melding en een positieve netmeting van Liander een inval in de woning in Hulshorst waarvan het trio de eigenaar is. In de meterkast was te zien dat sprake was van diefstal van stroom. Op het erf vond de politie vervolgens een verstopte illegale stroomaansluiting. De illegale stroomkabel liep onder de grond van de tuin naar een verderop gelegen schuur. In de schuur zat in de grond een luik dat toegang tot een hennepkwekerij verschafte. De hennepkwekerij bestond uit 3 ondergrondse ruimtes van elk 35 vierkante meter. De politie trof daar  ruim 1.000 potten aan. In 360 daarvan stonden hennepplanten en in de overige potten zaten resten van hennepplanten. In de kweekruimtes stonden daarnaast veel goederen die voor hennepkwekerijen gebruikt worden. 

Professionele kwekerij

Het trio verklaarde van niets te weten, maar de rechtbank gelooft deze verklaring niet. Zij waren de eigenaren van het perceel en gezien de professionaliteit en de omvang van de kwekerij kan het niet anders dan dat zij weet hadden van de kwekerij. In de woning van de dochter en schoonzoon lagen daarnaast in een kluis een vuurwapen, een gaspistool, 2 op vuurwapengelijkende balletjespistolen en 29 knalpatronen. In de nachtkastjes van het stel lagen 2 busjes pepperspray. Omdat de vader niet werd verdacht van verboden wapenbezit, legt de rechtbank aan hem een lagere gevangenisstraf op dan aan zijn dochter en schoonzoon.  

Geld terugbetalen aan staat

Omdat de strafbare feiten ruim 3,5 jaar geleden plaatsvonden en de redelijke termijn voor de behandeling van strafzaken is verstreken, legt de rechtbank een lagere gevangenisstraf op aan het trio dan bij een tijdige behandeling van de strafzaak het geval was geweest. Omdat het trio ruim een jaar lang geld verdienden aan de hennepkwekerij, moeten zij daarnaast samen een bedrag van ruim 500 duizend euro aan de staat terugbetalen. 

Vrijspraak vierde verdachte

Van een 33-jarige man trof de politie DNA aan op handschoenen en een sigarettenpeuk die in de kwekerij lagen. Deze man verklaarde dat hij 3 keer hennepplanten had geknipt. Omdat de rechtbank dit geen medeplegen vindt - en medeplichtigheid niet op de tenlastelegging staat - spreekt de rechtbank de man vrij van betrokkenheid bij de hennepkwekerij. 

Uitspraken