Laden...

Trio veroordeeld voor betrokkenheid bij hennepteelt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Trio veroordeeld voor betrokkenheid bij hennepteelt
Arnhem, 09 september 2020

De rechtbank veroordeelt een 52-jarige man en een echtpaar uit Dieren tot werkstraffen van 100, 80 en 60 uur. De rechtbank vindt de 52-jarige man schuldig aan het voorhanden hebben van voorwerpen om hennep mee te telen en aan diefstal van stroom. De rechtbank vindt dat het echtpaar, een 58-jarige man en een 55-jarige vrouw, zich samen schuldig hebben gemaakt aan het telen van 76 hennepplanten. De rechtbank vindt de 58-jarige man bovendien schuldig aan diefstal van stroom.

Illustratieve afbeelding

Na meerdere anonieme meldingen en een netwerkmeting van de energieleverancier trof de politie op 24 juli 2019 in de kruipruimte onder een woning in Spankeren een in werking zijnde hennepkwekerij aan. De vrouw des huizes verklaarde dat zij niets van de kwekerij af wist. De rechtbank gelooft dat niet. Met het uitgraven van de ruimte, het inrichten van de kwekerij en vervolgens de verzorging van de planten moet de nodige tijd gemoeid zijn geweest. De vrouw had geen werk. De rechtbank vindt het ongeloofwaardig dat al deze werkzaamheden zijn verricht in de beperkte tijd waarin zij niet aanwezig was in de woning. Bovendien vindt de rechtbank het ongeloofwaardig is dat zij nooit een hennepgeur heeft geroken. Verder volgt uit appcontact tussen de vrouw en de buurman dat de vrouw betrokken was bij de verkoop van de hennep en de aanschaf van nieuwe planten.  De rechtbank veroordeelt het echtpaar daarom voor het medeplegen van het telen van hennep. De man wordt ook veroordeeld voor diefstal van elektriciteit.

Kweekruimte bij buurman

Een dag later trof de politie ook bij de 52-jarige buurman van het echtpaar eveneens een kweekruimte aan. Ook deze kweekruimte bevond zich onder de woning en was volledig uitgegraven. Op het moment van aantreffen stonden er geen planten in de kwekerij. Wel werden onder meer 198 plantenbakken, hennepresten, assimilatielampen, ventilatoren, knipscharen en een vervuilde afzuiging aangetroffen.  De rechtbank veroordeelt de man voor het in bezit hebben van al deze goederen, die bestemd zijn voor het telen van hennep. Ook wordt deze man veroordeeld voor de diefstal van stroom.

Vrijspraak voor witwassen

De vrouw werd naast het telen van hennep verdacht van het witwassen van een geldbedrag. Met de officier van justitie en de verdediging vindt de rechtbank dat het dossier onvoldoende bewijs voor witwassen bevat. De vrouw is daarom van dit feit vrijgesproken.

Terugbetalen aan Staat

De 58-jarige man moet ruim 65 duizend euro aan de Staat terugbetalen. Dit bedrag heeft hij volgens de rechtbank in ieder geval verdiend met de hennepkwekerij. Volgens de rechtbank heeft de 52-jarige man ruim 25 duizend euro verdiend voor zijn aandeel. Dit bedrag moet hij aan de Staat betalen.

Uitspraken