Laden...

Trio veroordeeld voor mishandeling, vernieling en binnendringen woning in Doesburg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Trio veroordeeld voor mishandeling, vernieling en binnendringen woning in Doesburg
Arnhem, 29 augustus 2023

De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man uit Angerlo, een 23-jarige man uit Doesburg en een 28-jarige man uit Arnhem voor het binnendringen van een woning, mishandeling en vernieling. Aan de 22-jarige man en de 23-jarige man legt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf op van 1 maand en aan de 28-jarige man een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Het trio moet daarbij een taakstraf uitvoeren van 200 uur. 

De mannen gingen in januari van dit jaar gezamenlijk naar de woning van de slachtoffers in Doesburg. Nadat de 28-jarige man de voordeur intrapte, gingen zij de woning in en mishandelden zij de mannelijke bewoner. Zijn vrouw schoot hem te hulp en werd ook geslagen. De buurman die op dat moment bij hen op bezoek was, raakte gewond toen hij probeerde in te grijpen. 

Conflict

Door de vechtpartij ontstond er schade aan de woning en de huisraad. De bewoners wisten 2 mannen de woning uit te krijgen, waarna de mannelijke bewoner buiten nog een paar klappen kreeg. Een camera legde de worsteling buiten vast. Het trio verklaarde dat zij die dag naar de woning gingen vanwege een conflict tussen de 23-jarige man en de mannelijke bewone

Angstige situatie

De rechtbank neemt het de mannen zeer kwalijk dat zij op deze agressieve wijze de woning binnenstormden en daar geweld gebruikten tegen de slachtoffers. In de woning lagen op dat moment ook de kinderen van de bewoners in bed. Zij kregen een deel van de ruzie mee. Dit moet voor de slachtoffers en voor de kinderen een zeer angstige situatie zijn geweest. Tijdens de zitting bleek dat de gevoelens van angst en onveiligheid tot op de dag van vandaag nog invloed hebben op hun leven.

Strafbepaling

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening  met de jonge leeftijd van de 22-jarige en de 23-jarige man en het feit dat zij niet eerder zijn veroordeeld voor geweldsdelicten. Daarbij vindt de rechtbank het van belang dat de 3 mannen hun baan - dan wel uitkering behouden -, zodat zij de schade aan de slachtoffers kunnen vergoeden. Om die reden legt de rechtbank geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf op. 

Vanwege de ernst van het incident legt de rechtbank wel een forse taakstraf op van 200 uur. Daarbij legt de rechtbank voorwaardelijke celstraffen op, om te voorkomen dat de mannen opnieuw de fout in gaan. 

De 22-jarige en 23-jarige mannen krijgen  een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand met een proeftijd van 3 jaar. Aan de 28-jarige man legt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf op van 2 maanden met een proeftijd van 3 jaar, omdat hij onlangs werd veroordeeld voor een geweldsdelict.

Schadevergoeding

Tot slot moeten de mannen een bedrag van 1.500 euro aan smartengeld aan de bewoners betalen. Aan de buurman moeten zij een bedrag van 500 euro aan smartengeld betalen. Ook moeten de mannen de kosten voor de bezoeken van de slachtoffers aan de psycholoog vergoeden.

Uitspraken