Laden...

Trio veroordeeld voor vechtpartij in het Oranjepark Apeldoorn

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Trio veroordeeld voor vechtpartij in het Oranjepark Apeldoorn
Arnhem, 19 september 2023

De rechtbank veroordeelt 3 mannen voor hun aandeel in een vechtpartij in het Oranjepark in Apeldoorn. Het trio krijgt  een taakstraf van 100 uur. De rechtbank spreekt het slachtoffer – die ook voor de rechtbank moest verschijnen - vrij van mishandeling, omdat hij volgens de rechtbank handelde uit noodweer. Een vierde man bij het incident betrokken was, moet op een later moment voor de rechtbank verschijnen. 

In augustus 2020 kreeg een viertal jongens in het Oranjepark in Apeldoorn een discussie met het slachtoffer. 1 van de jongens sloeg het slachtoffer onverwachts op zijn achterhoofd. Het slachtoffer trok vervolgens een fietsketting uit zijn broek en haalde hiermee uit naar de jongens. De jongens sloegen en stompten het slachtoffer en schopten hem tegen zijn lichaam. Ook werd het slachtoffer bedreigd met een mes en hield 1 van de jongens hem vast. Uiteindelijk werd het slachtoffer in zijn achterwerk gestoken met een mes. De vecht- en uiteindelijk steekpartij werd gefilmd en de beelden op internet geplaatst. Deze beelden zijn door veel mensen bekeken. 

Straf gelijk aan vergelijkbare zaken

De rechtbank veroordeelt 3 jongens voor openlijke geweldpleging en legt aan hen een taakstraf op van 100 uur met aftrek van het voorarrest. Als zij de taakstraf niet uitvoeren, dan moeten ze  50 dagen de cel in. De rechtbank houdt bij het opleggen van de straf rekening met het feit dat het om een oude zaak gaat, de jeugdige leeftijd van de jongens en in geringe mate met het feit dat er online beelden zijn verschenen. Ook houdt de rechtbank rekening met het feit dat de jongens hun verantwoordelijkheid nemen voor hun handelen. De rechtbank legt een lagere straf op dan de officier van justitie eiste, omdat zij aansluit bij straffen die in vergelijkbare zaken zijn opgelegd. 

Vrijspraak poging zware mishandeling

Het slachtoffer werd verdacht van een poging tot zware mishandeling, dan wel het mishandelen van de 4 jongens. Wat betreft de aanklacht over de poging tot zware mishandeling overweegt de rechtbank het volgende. Volgens de rechtbank is het slaan en uithalen met een kettingslot onvoldoende om te oordelen dat er een aanmerkelijke kans was dat (1 van) de 4 personen zwaargewond zou kunnen raken. De rechtbank spreekt de jongeman hiervan vrij. 

Vrijspraak mishandeling

Wat betreft de mishandeling overweegt de rechtbank dat uit het dossier – en in het bijzonder de beelden - blijkt dat sprake was van een noodweersituatie. De rechtbank oordeelt dat het slachtoffer zich mocht verdedigen tegen het groepsgeweld. De keuze van het geweldsmiddel (het gebruik van het kettingslot) en de wijze waarop het is gebruikt, staan volgens de rechtbank in redelijke verhouding tot het geweld dat door de groep tegen de jongeman werd gebruikt. Het beroep op noodweer slaagt en daarom spreekt de rechtbank hem vrij van de mishandeling. 

Zaak 4e verdachte later voor rechter

Een 4e man die ook aanwezig was bij het geweldsincident moet zich op een later moment voor de rechter verantwoorden. 

Uitspraken