Laden...

Twee en drie jaar cel voor Arnhemse Syriëgangers

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Twee en drie jaar cel voor Arnhemse Syriëgangers
Arnhem, 15 juni 2016

De rechtbank Gelderland heeft een 18-jarige man en 23-jarige man uit Arnhem veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 2 en 3 jaar. Zij waren in 2015 van plan naar Syrië te reizen om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. De mannen zijn samen vanuit Arnhem via Duitsland naar Turkije gereisd en hebben geprobeerd daar de grens naar Syrië over te steken. Daar zijn de mannen opgepakt door de Turkse autoriteiten.

Poging deelname aan terroristische organisatie

IS en Jabhat al-Nusra (JaN) zijn internationaal aangemerkt als terroristische organisaties. Hieraan deelnemen is dus verboden. Volgens de rechtbank wisten de mannen dat deze organisaties het plegen van terroristische misdrijven beogen. De oudste van het tweetal was in 2013 al eens naar Syrië gereisd en heeft zich toen aangesloten bij JaN.

Beide mannen hingen het Jihadistische gedachtengoed aan. Zij hebben geen directe route naar Syrië genomen, maar hebben een bekende methode gebruikt om het doel van hun reis te verhullen, een zogenaamde ‘broken travel’. Voorafgaand en tijdens de reis heeft de jongste van de 2 mannen contact gehad met personen die zich in het strijdgebied van Syrië bevonden.
De rechtbank is ervan overtuigd dat de mannen zich bij een jihadistische strijdgroep hadden aangesloten als zij niet door de Turkse autoriteiten waren tegengehouden en dat zij zich op den duur ook schuldig gemaakt zouden hebben aan terrorisme, of - op zijn minst - de ondersteuning daarvan. Omdat zij nog voor de grens zijn aangehouden, is het bij een poging gebleven.

Vrijspraak samenspanning, voorbereiding en bevorderen

De rechtbank vindt bewezen dat de jonge mannen zich wilden aansluiten bij een terroristische organisatie en ook met dat doel naar Syrië zijn gegaan. Van het andere feit worden beide verdachten vrijgesproken, omdat de rechtbank op basis van dit dossier niet bewezen vindt dat verdachten ook zelf - als zij eenmaal aangesloten waren bij de terroristische organisatie - misdrijven wilden gaan plegen die vaker door dit soort organisaties gepleegd worden.

Strafmaat

Terrorisme wordt internationaal gezien als 1 van de ernstigste misdrijven. De officier van justitie eiste gevangenisstraffen van 3 en 4 jaar. De rechtbank vindt dat alleen een gevangenisstraf op zijn plaats is, maar komt tot een lagere straf omdat de mannen gedeeltelijk worden vrijgesproken.

In de zaak van de jongste verdachte ziet de rechtbank geen aanleiding tot het toepassen van het jeugdstrafrecht. Een eerder voorwaardelijk opgelegde straf wordt niet uitgevoerd, omdat deskundigen binnen de jeugdinrichtingen geen behandelmogelijkheid zien.  Een PIJ-maatregel heeft daarom geen zin.

Uitspraken