Laden...

Uitbreiding strafzaken rechtbanken Gelderland en Overijssel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Uitbreiding strafzaken rechtbanken Gelderland en Overijssel
Gelderland, 08 april 2020

De rechtbanken Gelderland en Overijssel hebben in overleg met het Openbaar Ministerie Oost-Nederland besloten de behandeling van strafzaken gefaseerd verder uit te breiden. Dit is van belang omdat de persoonlijke en maatschappelijke consequenties van het uitblijven van een rechterlijk oordeel groot kunnen zijn.

Daarbij gaat het onder meer om beslissingen inzake tbs-verlengingen. Hoe de uitbreiding van de overige zaken gaat, is afhankelijk van de maatregelen die in de gebouwen kunnen worden genomen en de mogelijkheden die er zijn om verdachten op afstand te horen. Dan gaat het om de faciliteiten in de Huizen van Bewaring.

Aanwezigheid partijen

De professionele partijen (rechters, Officieren van Justitie en advocaten van verdachten) kunnen desgewenst weer aanwezig zijn bij de behandeling van de urgente zaken. Gedetineerden worden aangesloten via een videoverbinding om zoveel mogelijk reisbewegingen te voorkomen.

Uitgangspunt blijft dat iedereen veilig kan blijven werken. De partijen zitten in de zittingszaal meer dan 1,5 meter van elkaar. En als dat niet kan, neemt de rechtbank extra maatregelen. Verder worden televoorzieningen en digitale mogelijkheden ingezet voor de overige partijen, zodat zij niet naar de rechtbank hoeven te komen.

Openbaarheid zoveel mogelijk gewaarborgd

Gerechtsgebouwen blijven in ieder geval tot en met 28 april beperkt toegankelijk. Publiek is nog niet welkom. Om de openbaarheid te waarborgen zijn er voor de media mogelijkheden om rechtszaken via Skype te volgen. Wekelijks worden zoveel mogelijk uitspraken extra gepubliceerd op rechtspraak.nl.

Uitspraken