Laden...

Uitzendbureau mag arbeidsmigranten kosten voor huisvesting in rekening brengen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Uitzendbureau mag arbeidsmigranten kosten voor huisvesting in rekening brengen
Zutphen , 05 november 2015

FNV en een uitzendbureau hebben samen een zaak aanhangig gemaakt bij de kantonrechter in de rechtbank Gelderland.

Centraal in deze zaak staat de vraag hoe artikel 55 cao Bouwnijverheid moet worden uitgelegd en dus of het uitzendbureau de werknemers voor de huisvesting kosten in rekening mag brengen.

Het uitzendbureau werft werknemers in het buitenland, voornamelijk in Polen en Duitsland, ook wel arbeidsmigranten genoemd. Het uitzendbureau stelt huisvesting voor deze werknemers ter beschikking in de buurt van de plaats waar ze werken.

Verder is in deze zaak geoordeeld dat het uitzendbureau de kosten mag laten voldoen met toepassing van de ET-regeling en dat zij geen voedingstoelage aan de werknemers hoeft te verstrekken.

De ET-regeling is een regeling die is opgenomen in de cao voor uitzendkrachten. Deze regeling maakt het mogelijk dat werknemers een deel van het brutoloon uitruilen voor bijvoorbeeld dubbele huisvestingskosten.

De volledige uitspraak van de kantonrechter is via onderstaand ECLI-nummer te lezen.

Organisatie

De rechtbank is georganiseerd in afdelingen: de afdeling Bestuursrecht, de afdeling Civiel Recht, de afdeling Strafrecht en de afdeling Bedrijfsvoering. Deze worden geleid door een afdelingsvoorzitter. Iedere afdeling is onderverdeeld in teams.
 
Het gerechtsbestuur en de staf zijn gevestigd in het Paleis van Justitie in Arnhem. Gerechtsbestuur: Henk Naves (president) en Margreet Blaisse (rechterlijk lid).

'Facts'

Provincie Gelderland:

Oppervlakte Gelderland in vierkante kilometers: 5136
Aantal inwoners (2014): ruim 2 miljoen
Aantal gemeenten: 56
Hoofdstad: Arnhem
Grootste stad: Nijmegen
Rechtbank: Gelderland
Aantal zaken: 170.000
Aantal medewerkers: 750
Aantal rechters: 160
 

Uitspraken