Laden...

VNC krijgt geen gelijk over mountainbikepad Westermeerwijk Nijmegen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > VNC krijgt geen gelijk over mountainbikepad Westermeerwijk Nijmegen
Arnhem, 06 januari 2023

De bestuursrechter vernietigt het besluit van de Provincie Gelderland en verklaart het bezwaar van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) niet-ontvankelijk. Stichting Routenetwerk Rijk van Nijmegen hoeft de mountainbikeroutes Westermeerwijk in Nijmegen niet aan te passen naar aanleiding van het verzoek van VNC. 

Illustratieve afbeelding

Stichting Routenetwerk Rijk van Nijmegen legde begin 2020 een mountainbikepad aan. VNC verzocht de provincie Gelderland handhavend op te treden ter bescherming van diersoorten. De provincie wees dit verzoek af en verklaarde het bezwaar van VNC tegen die afwijzing ongegrond. VNC stapte naar de rechtbank vanwege de afwijzing van het bezwaar. 

VNC geen belanghebbende

De rechtbank onderzocht eerst of de provincie op het verzoek van VNC om handhavend op te treden een besluit (in dit geval de afwijzing) mocht nemen. Dit kan alleen als het verzoek van een belanghebbende komt. Of een vereniging een belanghebbende is, is afhankelijk van de statutaire doelstellingen van deze vereniging. De VNC is in dit geval geen belanghebbende, omdat de bescherming van diersoorten niet behoort tot haar statutaire doelstellingen. Dat betekent dat tegen de beslissing van de provincie om niet handhavend op te treden geen bezwaar openstond. De provincie had het bezwaar van VNC niet ontvankelijk moet verklaren in plaats van ongegrond. 

Beroep gegrond, uitkomst blijft gelijk

Omdat het besluit van de provincie dus niet juist was, verklaart de rechtbank het beroep van VNC gegrond. Dit betekent echter niet dat VNC gelijk krijgt. Omdat VNC geen belanghebbende is, verklaart de rechtbank het bezwaar van VNC niet-ontvankelijk. In de praktijk betekent het dat de provincie naar aanleiding van het verzoek van VNC niet handhavend hoeft op te treden tegen het mountainbikepad. 

Uitspraken