Laden...

Verdachte gewelddadige woningoverval Harderwijk voorlopig op vrije voeten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Verdachte gewelddadige woningoverval Harderwijk voorlopig op vrije voeten
Zutphen, 21 juli 2020

De rechtbank wijst het schorsingsverzoek toe van een 30-jarige man uit Maarssen. De man wordt verdacht van het plegen van een gewelddadige woningoverval in Harderwijk in oktober 2016. Deze overval zou hij onder andere samen hebben gepleegd met een 29-jarige man uit Polsbroek. De rechtbank ziet voor deze man geen aanleiding om het schorsingsverzoek toe te wijzen en hij moet daarom in afwachting van het vervolg van zijn strafzaak in de gevangenis blijven.

Hoewel er ernstige bezwaren zijn, oordeelt de rechtbank dat er wel redenen zijn om de voorlopige hechtenis van de 30-jarige man onder voorwaarden te schorsen.  Volgens de rechtbank  is - zonder op de zaken vooruit te lopen - het huidige dossier en belastende bewijs in omvang en gewicht relatief beperkt. Bovendien volgt nog nader onderzoek. Volgens de rechtbank weegt het persoonlijk belang van de man, die inmiddels ruim 5 maanden vast zit, op dit moment zwaarder dan het algemeen belang. Aan de schorsing van de voorlopige hechtenis is een aantal voorwaarden verbonden. Zo mag de man zich niet opnieuw schuldig maken aan een strafbaar feit en mag hij geen contact hebben met de medeverdachten.

Schorsingsverzoek medeverdachte afgewezen

In de zaak van de 29-jarige man ziet de rechtbank geen aanleiding om de voorlopige hechtenis onder voorwaarden te schorsen. Tijdens de pro-formazitting op 17 juli 2020 zijn er onvoldoende zwaarwegende persoonlijke belangen van de man naar voren gebracht om hem voorlopig vrij te laten.

Onderzoekswensen

Tijdens de pro-formazitting hebben de advocaten van de mannen een aantal onderzoekswensen ingediend. Deze onderzoekswensen zijn voor een deel toegewezen.

Wanneer verder?

Het onderzoek in deze zaak is nog niet afgerond. De rechtbank verwijst de zaak daarom naar de rechter-commissaris voor het uitvoeren van de onderzoekswensen. Daar worden getuigen gehoord. Wanneer de zaak weer op zitting komt, is momenteel nog niet bekend. De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden, maximaal 3 maanden, maar in ieder geval langer dan 1 maand.  

Uitspraken