Laden...

Verdachte van grootschalige Marktplaatsoplichting voorlopig op vrije voeten onder voorwaarden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Verdachte van grootschalige Marktplaatsoplichting voorlopig op vrije voeten onder voorwaarden
Zutphen, 03 april 2020

De rechtbank wijst het schorsingsverzoek toe van een 34-jarige man. De man wordt verdacht van grootschalige oplichting via Marktplaats en andere internetsites over een periode van meerdere jaren. Tegen de man lopen op dit moment 3 strafzaken. Voor 1 zaak zit hij vast.

De 3 strafzaken stonden gepland voor een pro-formazitting op 3 april 2020 in Zutphen.
Door de genomen maatregelen is rondom het coronavirus is de rechtbank gesloten voor publiek. Daarom vond er geen openbare zitting plaats. Alle procesdeelnemers zijn voor de zitting hiervan op de hoogte gesteld. Wel bood de rechtbank de officier van justitie en de advocaat de gelegenheid om via email een standpunt in te nemen over het voortduren van de voorlopige hechtenis. Daarvan maakten zij beiden gebruik. Op deze manier probeerde de rechtbank de doelen en belangen die zijn gediend met een openbare zitting zoveel mogelijk  te waarborgen. 

De advocaat vroeg om de man voorlopig vrij te laten. De officier van justitie verzette zich hier niet tegen.

Verzoek toegewezen

De rechtbank wijst het schorsingsverzoek toe. Daarbij heeft de rechtbank verschillende belangen gewikt en gewogen. Tegen een schorsing pleit het strafblad van de man. Vóór een schorsing is van belang dat de man inmiddels 3 maanden vast zit en het nog niet duidelijk is wanneer de strafzaak inhoudelijk behandeld kan worden. Het gaat verder niet om geweldsfeiten. Daarnaast zijn de schadebedragen relatief beperkt, ook al zijn veel gedupeerden in hun portemonnee geraakt.

Voorwaarden

Wel vindt de rechtbank het nodig om meer voorwaarden aan de schorsing te koppelen dan de officier van justitie voorstelde. Op die manier kan herhaling voorkomen worden. Zo moet de man zich houden aan de aanwijzingen van de reclassering, meewerken aan diagnostisch onderzoek en - als het nodig is - een ambulante behandeling volgen. Via zijn advocaat zei de man toe zich aan de voorwaarden te houden. Op de inhoudelijke behandeling zal dan blijken of de man zijn leven heeft gebeterd.

Wanneer verder?

De inhoudelijke behandeling is gepland op vrijdag 26 juni 2020 om 9:00 uur in Zutphen.

Uitspraken