Laden...

Verdachten afpersing en bedreiging fruithandel De Groot mogen hun strafproces in vrijheid afwachten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Verdachten afpersing en bedreiging fruithandel De Groot mogen hun strafproces in vrijheid afwachten
Arnhem, 08 april 2020

De rechtbank heeft vandaag beslist dat 3 van de 4 personen die nog worden verdacht van (betrokkenheid bij) de afpersing van fruithandel De Groot in Hedel hun strafproces voorlopig in vrijheid mogen afwachten. De 4e persoon zit niet in voorlopige hechtenis.

De voorlopige hechtenis van 2 van die 3 verdachten was al geschorst onder diverse voorwaarden, waaronder een contactverbod met de directeuren en de werknemers van De Groot. Ook mochten ze geen contact met de medeverdachten hebben. Die schorsing verlengt de rechtbank, nadat de advocaten daarom hadden gevraagd en het Openbaar Ministerie (OM) zich daar niet tegen heeft verzet. De schorsing is voor onbepaalde tijd omdat geen nieuwe zittingsdatum bekend is en hieraan zijn nog steeds dezelfde voorwaarden verbonden.

Ook derde verdachte voorlopig vrij

In de zaak van de verdachte die als enige nog vast zit, verzocht zijn advocaat ook om schorsing. Hoewel de officier van justitie zich daartegen verzet, wijst de rechtbank het verzoek van de advocaat toch toe. Daarvoor is van belang dat deze verdachte inmiddels 296 dagen gevangen zit en er geen concreet zicht op inhoudelijke behandeling is. Ook bestaat volgens de rechtbank gezien het tijdsverloop inmiddels geen gevaar meer dat de verdachte zal vluchten. Hoewel de ernstige bezwaren en de overige gronden die reden zijn voor de voorlopige hechtenis nog wel bestaan, oordeelt de rechtbank dat het persoonlijk belang dat verdachte heeft om zijn proces in vrijheid af te wachten op dit moment voorgaat op het strafvorderlijk belang.

Schorsingsvoorwaarden

Ook in het geval van deze verdachte geldt dat er voorwaarden aan de schorsing verbonden worden. De belangrijkste daarvan zijn contactverboden met de directeuren (en hun familieleden) en de werknemers van De Groot. De rechtbank wijst daarnaast het verzoek van de advocate om het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bepaalde door haar geformuleerde vragen te stellen over een rapport over ‘samen reizen van telefoons’ toe. Het verzoek van de advocate om historische gegevens van het laatste dreig-sms-bericht te krijgen wijst de rechtbank af, omdat het verstrekken van die gegevens schadelijk kan zijn voor het opsporingsonderzoek dat nog niet is afgerond.

Uitspraken