Laden...

Verdachten 'ontsnappingspoging' blijven langer vast zitten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Verdachten 'ontsnappingspoging' blijven langer vast zitten
Zutphen, 01 mei 2020

De rechtbank heeft besloten dat de 4 verdachten in 'de Zutphense uitbraakzaak' langer in voorarrest moeten blijven zitten. De 4 mannen worden ervan verdacht dat zij op 19 januari 2020 de tot levenslang veroordeelde Omar L. uit de gevangenis in Zutphen probeerden te bevrijden. Bij deze actie is vermoedelijk geprobeerd een busje in brand te steken en zijn hekken vernield. De ontsnappingspoging mislukte.

De advocaten van de 4 verdachten verzochten tijdens de zogenoemde pro-formazitting op 30 april 2020 om de verdachten in vrijheid te stellen. Volgens de advocaten was er geen reden waarom de verdachten hun proces niet in vrijheid konden afwachten.

Verzoeken voorlopig vrijlaten verdachten afgewezen

De rechtbank ziet wel redenen waarom de verdachten vast moeten blijven zitten en wijst de verzoeken af. De rechtbank vindt dat bij alle verdachten sprake is van herhalingsgevaar. Daarnaast bestaat er een reële kans dat de verdachten vluchten. Verder zijn de feiten waarvan de mannen verdacht worden volgens de rechtbank zo ernstig is dat er sprake is van een geschokte rechtsorde als zij zouden worden vrijgelaten.

Onderzoekswensen

De advocaten hadden verder verzocht om de tot levenslang veroordeelde Omar L. als getuige te horen. Dit verzoek wordt afgewezen omdat het volgens de rechtbank niet duidelijk is wat de toegevoegde waarde van deze verklaring is. Verder hadden de advocaten verzocht om een deskundige te benoemen die onderzoek zou kunnen doen naar de slijptol en naar de hekken van de gevangenis. Volgens de advocaten hadden de verdachten met deze slijptol nooit de tralies door kunnen slijpen. De rechtbank wijst dit verzoek toe.

Vervolg

De zaken zullen waarschijnlijk op 16 juli 2020 verder worden behandeld. Dit zal dan vermoedelijk weer een pro-formazitting zijn. Wanneer de inhoudelijke behandeling staat gepland is nog niet bekend.

Uitspraken