Laden...

Verlenging met 1 jaar van tbs-maatregel veroordeelde 'meisje van Nulde'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Verlenging met 1 jaar van tbs-maatregel veroordeelde 'meisje van Nulde'
Zutphen, 15 juli 2019

De rechtbank verlengt de tbs-maatregel van een 50-jarige man met 1 jaar. Met deze beslissing wil de rechtbank een vinger aan de pols houden, zodat ze dan kan mee beoordelen hoe de resocialisatie verloopt.

De man is op 17 januari 2003 bij vonnis van de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot een lange gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Hij had zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van doodslag op Rowena Rikkers, in de media ook bekend als ‘het meisje van Nulde’.

Voortgang belemmerd

De rechtbank baseert haar oordeel op het verlengingsadvies, de wettelijke aantekeningen en op wat er tijdens de zitting op 1 juli 2019 is besproken. Aanvankelijk adviseerde de tbs-kliniek om de maatregel met 1 jaar te verlengen. Maar uit een aanvullend rapport van 11 juni 2019 blijkt dat de voortgang van de resocialisatie wordt belemmerd, omdat de man niet wil dat zijn gegevens worden gedeeld met gemeentes waar hij mogelijk naar toe zou kunnen gaan. Ook lijkt de man zich meer terug te trekken in zijn eigen wereld en gedachten. Daarom komt de kliniek tot het advies om bij nader inzien de tbs-maatregel met 2 jaar te verlengen.

Vinger aan de pols

De rechtbank verlengt de tbs-maatregel desondanks met 1 jaar. Dit om zo een vinger aan de pols te houden en te voorkomen dat er een status quo ontstaat. De rechtbank kan zo mee beoordelen hoe de resocialisatie verloopt. De spanning die het voor de man met zich brengt om over een jaar weer een verlengingszitting te hebben, hoort erbij. De realiteit is dat de man zal moeten leren omgaan met spannende en mogelijk ongemakkelijke situaties, waarin hij geconfronteerd kan worden met het delict.

Uitspraken