Laden...

Verlenging met 2 jaar van tbs-maatregel veroordeelde 'meisje van Nulde'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Verlenging met 2 jaar van tbs-maatregel veroordeelde 'meisje van Nulde'
Zutphen, 03 juli 2017

De rechtbank Gelderland heeft de tbs-maatregel van een 48-jarige man met 2 jaar verlengd. Volgens de rechtbank is de kans op herhaling hoog als het tbs-kader nu zou wegvallen.

De man is op 17 januari 2003 bij vonnis van de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot een lange gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Hij had zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van doodslag op Rowena Rikkers, in de media ook bekend als ‘het meisje van Nulde’.

Wanneer is verlenging nodig?

Bij de beoordeling van de vraag of de tbs moet worden verlengd, staat het recidiverisico (kans op herhaling) centraal. In deze zaak vindt de rechtbank het risico nog te hoog om de tbs nu te stoppen.

Dit oordeel is gebaseerd op het verlengingsadvies van de behandelaars in de tbs-kliniek, de wettelijke aantekeningen (een verslag van wat er de afgelopen 2 jaar is gebeurd) en op wat er tijdens de zitting van 19 juni 2017 is besproken. Het traject van onbegeleide verloven is ingezet en op termijn zal de procedure naar transmuraal verlof  worden ingezet. Het doel is dat iemand op verantwoorde wijze terugkeert in de maatschappij. Dit traject moet stapsgewijs worden gevolgd en zal in dit geval nog geruime tijd duren. Het herhalingsrisico moet tot een aanvaardbaar risico worden teruggedrongen. Omdat dit traject zeker niet binnen 1 jaar is afgerond, vindt de rechtbank dat de tbs-termijn nu met 2 jaar moet worden verlengd.

Uitspraken