Laden...

Veroordeling verkeersovertreding met dodelijke afloop

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Veroordeling verkeersovertreding met dodelijke afloop
Zutphen, 13 april 2023

De rechtbank veroordeelt een 70-jarige vrouw uit Nijmegen voor het veroorzaken een verkeersongeval met dodelijke afloop. Volgens de rechtbank is er geen sprake van een misdrijf maar van een overtreding, omdat het ongeluk een enkel moment van onoplettendheid was. Ze legt daarom een geldboete op van duizend euro. 

De vrouw reed op 21 augustus 2021 op de Slotemaker de Bruïneweg in Nijmegen met haar auto het 94-jarige slachtoffer op het zebrapad aan. Het slachtoffer overleed een dag later aan haar verwondingen. Aan de nabestaanden van het slachtoffer is onherstelbaar leed aangedaan. Dit bleek ook gebleken uit de voorgelezen slachtofferverklaring tijdens de rechtszaak van 1 van de nabestaanden. 

Geen schuld

Hoewel de gevolgen van de aanrijding zeer onomkeerbaar zijn, oordeelt de rechtbank – in tegenstelling tot de officier van justitie - dat de vrouw geen schuld had aan het verkeersongeval. Dat sprake is van juridische schuld kan namelijk niet zonder meer uit de ernst van de gevolgen van een ongeval worden afgeleid. De rechtbank stelt vast dat er sprake is van 1 op zichzelf staande verkeersfout. De vrouw zag het slachtoffer op het zebrapad over het hoofd in een enkel moment van onoplettendheid, waardoor zij het slachtoffer geen voorrang verleende. Zo'n verkeersfout is niet zodanig ernstig van aard dat enkel daaruit geconcludeerd kan worden dat er sprake is van schuld in de zin van artikel 6 van de Wegenverkeerswet. De rechtbank spreekt de vrouw daarom vrij van dit verwijt. De rechtbank vindt wel bewezen dat de vrouw gevaar op de weg heeft veroorzaakt en dus een verkeersovertreding heeft begaan.

Mediationtraject

De rechtbank vindt het positief dat de vrouw en de zoon van het slachtoffer bereid zijn geweest elkaar tijdens een mediationtraject te ontmoeten (met een positieve afloop). 

Uitspraken