Laden...

Veroordeling voor kopen gestolen militaire goederen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Veroordeling voor kopen gestolen militaire goederen
Arnhem, 07 april 2023

De rechtbank veroordeelt een 39-jarige man uit Amsterdam tot een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur voor het helen van militaire goederen. 

De man kocht 3 ballistische helmen die eigendom waren van de Dienst Speciale Interventies (DSI). Op het moment dat de man ze kocht, zaten er stickers in de binnenkant van de helmen. Die stickers bestonden uit een boven- en onderkant die niet meer op elkaar aansloten. De man verklaarde dat hij de stickers aan de binnenkant van de helmen wel had gezien en dat hij zelf niets aan de helmen had aangepast.

Schuldheling bewezen

Gezien deze stickers had bij de man het vermoeden moeten ontstaan dat mogelijk iets aan de hand was met deze helmen. De man deed verder geen onderzoek naar de herkomst hiervan. Daarnaast is de inkoopprijs voor de DSI van dit soort helmen 4.700 euro. De man kocht ze voor 700 euro tot 750 euro per helm. Hij gaf zelf aan dat hij het vermoeden had dat de helmen zo rond de 3.000 euro waard konden zijn. Bij het kopen van deze 3 helmen had de man mede daarom redelijkerwijs moeten vermoeden dat afkomstig waren van een misdrijf. De rechtbank vindt daarom schuldheling van deze 3 helmen bewezen.

Taakstraf

De man kampt sinds januari 2022 met gezondheidsproblemen en is opgenomen op een psychiatrische afdeling. Uit de medische stukken blijkt echter niet dat de man in de toekomst geen taakstraf kan verrichten. Daarom vindt de rechtbank een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur passend. 

Uitspraken