Laden...

Veroordeling voor veroorzaken verkeersongeval A18 bij Wehl

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Veroordeling voor veroorzaken verkeersongeval A18 bij Wehl
Zutphen, 26 februari 2018

De rechtbank veroordeelt een 21-jarige man uit Hengelo voor het veroorzaken van een verkeersongeval op de A18 bij Wehl op 17 november 2016. Bij het ongeluk liepen een 83-jarige man en een 81-jarige vrouw zwaar lichamelijk letsel op. De man krijgt een taakstraf van 90 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 6 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk, opgelegd. 

Zwaar lichamelijk letsel

De man uit Hengelo anticipeerde niet op de verkeerssituatie en weeromstandigheden waarin hij zich bevond. Hij heeft de voor hem rijdende auto niet opgemerkt en is met volle snelheid achter op de auto gebotst. Juist op een autosnelweg waarbij mensen met wisselende snelheden rijden is voortdurende alertheid vereist. Het leven van de man en vrouw in de andere auto is door het ongeval op dramatische wijze veranderd, als gevolg van de beperkingen die niet meer verdwijnen. 

Strafbepaling

In het voordeel van de man weegt de rechtbank mee dat hij niet eerder voor verkeersdelicten met justitie in aanraking is gekomen. Ook is hij schuldbewust en realiseert hij zich - naar de indruk van de rechtbank - heel goed welke gevolgen zijn onvoorzichtig rijgedrag heeft gehad.

De rechtbank vindt – mede gelet op de gevolgen die het ongeval voor de slachtoffers heeft gehad - een taakstraf zoals door de officier van justitie geëist op zijn plaats. Daarnaast vindt de rechtbank een ontzegging van de rijbevoegdheid zonder meer passend, maar in dit geval legt zij het merendeel van deze bijkomende straf voorwaardelijk op. Niettemin vindt de rechtbank dat de man, ook al is het maar kort, aan den lijve moet ondervinden wat de waarde van een rijbewijs kan zijn. Het voorwaardelijk strafdeel heeft ook als doel dat de man zich bewust moet blijven van de verantwoordelijkheden die hij als verkeersdeelnemer heeft.

Uitspraken