Laden...

Veroordelingen voor Ajax- en De Graafschap-supporters

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Veroordelingen voor Ajax- en De Graafschap-supporters
Zutphen, 17 januari 2018

De politierechter veroordeelde 2 Ajax-supporters en 4 fans van de Graafschap voor hun aandeel in de ongeregeldheden na afloop van de voetbalwedstrijd De Graafschap-Ajax. Dit geweld vond plaats achter de Spinnenkop-tribune. De Ajax-fans krijgen 100 uur werkstraf, waarvan 40 voorwaardelijk opgelegd terwijl de aanhangers van De Graafschap taakstraffen van 60 uur, waarvan 30 voorwaardelijk kregen opgelegd. De veroordeelde verdachten hebben zichzelf gemeld. Daarmee is bij de strafbepaling rekening gehouden. 4 Ajax-supporters worden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Illustratieve afbeelding

Na afloop van het Eredivisieduel tussen De Graafschap en Ajax op 8 mei 2016 braken er rondom stadion De Vijverberg in Doetinchem ongeregeldheden uit. Hierbij werd geschopt en geslagen, met voorwerpen gegooid en riemen of stokken geslagen. Ook vernielden zij meerdere voorwerpen, zoals ruiten, auto’s en fietsen.

Ajax-supporters

Twee fans van Ajax bekennen en hebben zichzelf gemeld. Zij krijgen daarom werkstraffen opgelegd. Bovendien moeten ze de schade aan een auto vergoeden. Bij de overige Ajax-aanhangers is onvoldoende bewijs. Daarom worden zij vrijgesproken. 

De Graafschap

Bij de 4 supporters van De Graafschap komt de politierechter wel in alle gevallen tot bewezenverklaringen. Deze 4 bekennen ook.
De politierechter heeft bij het opleggen van de straffen rekening gehouden met het feit dat het initiatief voor de rellen van de Ajax-supporters is uitgegaan. Bovendien is het geweld bij café Masselink ernstiger geweest dan het geweld achter de Spinnenkop.

Eerdere veroordelingen

Op 15 januari 2018 werden al 6 Ajax-supporters veroordeeld voor hun aandeel in het openlijk geweld rondom een café in de buurt van het stadion. Het geweld richtte zich daarbij voornamelijk tegen politieagenten. Een fan kreeg met 2 maanden celstraf, waarvan 1 voorwaardelijk de hoogste straf opgelegd. 4 andere aanhangers kregen 6 weken gevangenisstraf, waarvan 3 voorwaardelijk. Een supporter die zich op grond van de beelden had gemeld, kreeg een voorwaardelijke celstraf van 3 weken en 100 uur taakstraf opgelegd. Een verdachte werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Uitspraken