Laden...

Veroordelingen voor Roemeense winkeldieven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Veroordelingen voor Roemeense winkeldieven
Zutphen, 09 maart 2023

De rechtbank veroordeelt een 23-jarige vrouw uit Roemenië voor 3 winkeldiefstallen en een even oude man uit Roemenië voor heling. De vrouw krijgt een gevangenisstraf van 210 dagen waarvan 152 dagen voorwaardelijk, terwijl de man een celstraf krijgt van 180 dagen, waarvan 74 dagen voorwaardelijk. 

Op 9 november 2022 kreeg de politie een melding van de eigenaar van een vakantiepark in Garderen. Hij zag dat een auto van een huurder vol lag met tassen en kledingstukken waar de prijskaartjes nog aan zaten. De politie kwam ter plaatse en zag na onderzoek dat in de auto 206 gestolen kledingstukken lagen met een waarde van ruim 8.500 euro. De meeste kleding was nog voorzien van een prijskaartje en enkele van een anti-diefstal systeemtag. Ook lagen er geprepareerde tassen in de auto (dat zijn tassen voorzien van folie, zodat het alarm in een winkel niet afgaat). In het voertuig lagen ook 12 bigshoppers, waarvan er 2 geprepareerd waren.

Met heling droegen zij bij aan het in stand houden van een afzetmarkt voor gestolen voorwerpen, wat anderen kan aanzetten tot het plegen van diefstal en andere misdrijven. 

Vrouw betrokken bij meerdere winkeldiefstallen

De vrouw bekende dat zij in een korte tijd samen met anderen kleding stal bij winkels in Arnhem, Nijmegen en Hoofddorp. Hierbij namen ze grote hoeveelheden kledingstukken mee zonder ervoor te betalen. Door deze handelswijze brachten de dieven grote (financiële) schade toe aan de desbetreffende winkels. 

Mobiel banditisme

De rechtbank vindt dat er sprake is van mobiel banditisme. Dit zijn internationaal rondtrekkende bendes die in korte tijd allerlei vermogensdelicten plegen en daar hun geld mee verdienen. Na een kort verblijf in Nederland verplaatsen zij zich naar een ander land of keren terug naar hun thuisland. Mobiel banditisme wordt in de regel zwaarder bestraft dan 'reguliere' diefstal, aangezien daders bij mobiel banditisme doelbewust naar andere landen gaan om daar vermogensdelicten te plegen. 

Voorwaardelijke straffen als stok achter de deur

De rechtbank legt -  gelet op de persoonlijke omstandigheden van zowel de man als de vrouw - geen langere onvoorwaardelijke gevangenisstraffen op dan de tijd die ze al in voorarrest hebben uitgezeten. De rechtbank legt nog wel een voorwaardelijke celstraffen op om ze ervan te weerhouden in de toekomst nogmaals een strafbaar feit te plegen als zij in Nederland verblijven. 

Uitspraken