Laden...

Veroordelingen voor vechtpartij familievete Wageningen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Veroordelingen voor vechtpartij familievete Wageningen
Arnhem, 26 januari 2018

De rechtbank Gelderland veroordeelt 2 mannen van 45 en 36 jaar en een vrouw van 42 jaar uit Wageningen tot gevangenisstraffen van respectievelijk 15, 10 en 18 maanden voor hun aandeel in een vechtpartij in Wageningen in september 2016. De vechtpartij was het gevolg van een jarenlange vete tussen twee families en speelde zich af op de openbare weg voor een middelbare school. Een 44-jarige man uit Ede - van de rivaliserende familie – wordt ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat de rechtbank vond dat er sprake was van noodweer. De schoonzoon van de rivaliserende familie wordt vrijgesproken omdat hij nauwelijks aan het geweld heeft bijgedragen.

Bijdragen vechtpartij

De rechtbank veroordeelt de vrouw voor poging tot doodslag, poging zware mishandeling en openlijke geweldpleging. Zij had geprobeerd met haar auto iemand omver te rijden en had een ander met een honkbalknuppel in het gezicht geslagen en daarbij verwond.

De 45-jarige man werd ook veroordeeld voor poging tot doodslag, poging zware mishandeling en openlijke geweldpleging. Hij was de vechtpartij begonnen door met zijn auto de auto van een lid van de rivaliserende familie te rammen. Daarnaast had hij met een steekschep naar het hoofd van een tegenstander en naar het lichaam van een andere tegenstander geslagen. Beide tegenstanders raakten daarbij gewond.

De 36-jarige man werd veroordeeld voor poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. Hij had met een fiets gegooid, met een stok geslagen en met een steekschep naar het hoofd van een tegenstander geslagen.

Veel kinderen getuige

Veel leerlingen van de school filmden met mobieltjes de vechtpartij. De rechtbank rekent het de veroordeelden zwaar aan dat zij op klaarlichte dag op een kruispunt voor een school hebben gevochten zodat veel kinderen getuige waren van het incident. Vanwege die omstandigheid en de ernst van de feiten valt de straf hoger uit dan de eis van de officier van justitie. Die had een deels voorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

Noodweer en vrijspraak

De zaak tegen 2 leden van de rivaliserende familie werd 2 weken geleden behandeld. Volgens de rechtbank mocht de 44-jarige man uit Ede zich verdedigen toen de 45-jarige Wageninger met zijn auto de auto van zijn schoonzoon ramde en hij dacht de auto opnieuw als wapen ingezet zou worden en toen hij vervolgens bijna werd aangereden door de 42-jarige vrouw. Er is sprake van noodweer en hij is daarom ontslagen van alle rechtsvervolging. De schoonzoon werd vrijgesproken omdat hij nauwelijks had bijgedragen aan het geweld. Weliswaar had hij een mes vast tijdens de vechtpartij, maar er is niet gebleken dat hij hiermee heeft gedreigd.

Uitspraken