Laden...

Veroordelingen voor voorbereidingen plofkraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Veroordelingen voor voorbereidingen plofkraak
Arnhem, 08 juli 2020

De rechtbank veroordeelt 2 mannen uit Utrecht (20 en 22 jaar) en een 23-jarige man uit IJsselstein voor het treffen van voorbereidingen voor een plofkraak. De 22-jarige Utrechter en de man uit IJsselstein krijgen een celstraf  van 12 maanden. De 20-jarige man uit Utrecht krijgt een deels voorwaardelijke celstraf opgelegd.

De mannen waren op 12 april 2019 in een snelle huurauto onderweg naar Duitsland. De mannen werden bij een tankstation in Duiven staande gehouden door politieagenten. In de auto lagen onder meer een breekijzer, gasflessen en een taser om een explosie te kunnen veroorzaken.

Rijdende bom

Het handelen van de mannen komt op de rechtbank professioneel en georganiseerd over. Volgens de rechtbank gaat het om een ernstig misdrijf. De mannen creëerden een situatie die mogelijk tot (grote) schade kon leiden. Zo was 1 van de hoofdafsluiters van de zeer explosieve stoffen in de gasflessen geopend. Een kleine schok kon al tot een explosie leiden. Het is van geluk te spreken dat dit - ondanks het roken in de auto - niet is gebeurd. Dit geldt nog meer met de grote hoeveelheid benzine in de kofferbak. Volgens de rechtbank reden de mannen reden in een rijdende bom. Bovendien hadden zij met de plofkraak ook veel schade kunnen toebrengen.

De fout in tijdens proeftijd

De man uit IJsselstein en de 22-jarige Utrechter hebben een strafblad. Bovendien pleegden zij dit strafbare feit tijdens een lopende proeftijd. De rechtbank ziet bij deze mannen geen aanleiding een deel van de straf voorwaardelijk op te leggen. Daarbij houdt de rechtbank rekening met de adviezen van de reclassering en het feit dat bij 1 van de mannen het hulpverleningskader nog geruime tijd loopt. 

Gedeeltelijk voorwaardelijke straf

De 20-jarige man uit Utrecht heeft geen strafblad. Bij hem ziet de rechtbank aanleiding om als stok achter de deur wel een gedeeltelijk voorwaardelijke straf op te leggen. Zij legt deze man een gevangenisstraf op van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk.

Uitspraken