Laden...

Vervanging viaduct A1 tussen Ugchelen en Radio Kootwijk mag doorgaan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vervanging viaduct A1 tussen Ugchelen en Radio Kootwijk mag doorgaan
Arnhem, 28 september 2022

De gemeente Apeldoorn mag een viaduct - over de Rijksweg A1 tussen Ugchelen en Radio Kootwijk - voor een half jaar sluiten in verband met werkzaamheden. Verschillende partijen verzochten de voorzieningenrechter om dit besluit te schorsen. De voorzieningenrechter wees het verzoek van deze partijen 2 weken geleden af. De schriftelijke uitspraak met de motivering volgt nu. 

Illustratieve afbeelding

De gemeente Apeldoorn besloot het viaduct voor de periode van 1 september 2022 tot 1 maart 2023 te sluiten. De afsluiting is nodig omdat Rijkswaterstaat het viaduct gaat afbreken en een nieuw viaduct gaat bouwen. Hier zijn verschillende partijen het niet mee eens. Aan de voorzieningenrechter is verzocht het besluit van gemeente Apeldoorn te schorsen.

Argumenten omwonenden

De inwoners van Radio Kootwijk en de personen die daar werken moeten in verband met het sluiten van het viaduct omrijden, waardoor zij een langere reistijd hebben. Daarnaast stellen zij dat de omrijroute gevaarlijk is. Ook vinden de inwoners dat de calamiteitenroute voor de ambulance en de brandweer onvoldoende is. Verder is er het natuurbelang. Er zijn beschermde diersoorten die nadeel kunnen ondervinden van de omrijroute en de inwoners voeren aan dat er door het omrijden extra stifstofdepositie in het gebied zal zijn. 

Belangen afwegen

De gemeente woog alle belangen af. Volgens de gemeente is het vanwege de verkeersveiligheid noodzakelijk om het viaduct te vervangen. De extra reistijd valt volgens de gemeente mee en is voor een beperkte periode. Uit verkeerstellingen blijkt dat de capaciteit van de omrijroute voldoende is voor alle verkeersbewegingen. Het zal dus niet onveilig zijn. De ambulance en brandweer vinden de  calamiteitenroute in orde. 
Om de beschermde diersoorten te beschermen gaat de gemeente langs delen van de omrijroute faunaschermen plaatsen. De extra stikstofemissie bij de omrijroute zal beperkt zijn, en is maar voor een korte periode. De gemeente vindt de noodzakelijke vervanging van het viaduct zwaarder weegt dan de andere belangen.

Oordeel voorzieningenrechter

De voorzieningenrechter vindt dat de gemeente een redelijke belangenafweging maakte en dat er geen reden is om het verkeerbesluit te schorsen. Dat betekent dat de vervanging van het viaduct door kan gaan.

Uitspraken