Laden...

Verzoek om handhaving tegen kwekerijen in Oosterhout terecht afgewezen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Verzoek om handhaving tegen kwekerijen in Oosterhout terecht afgewezen
Arnhem, 07 maart 2024

De gemeente Overbetuwe heeft terecht afgezien van handhaving tegen een aantal kwekerijen uit Oosterhout. Dat oordeelt de rechtbank naar aanleiding van een handhavingsverzoek van een buurtbewoner. 

De buurtbewoner stelde overlast te ervaren van het laden en lossen en van het vrachtverkeer dat langs zijn woning rijdt. Hij verzocht de gemeente daarom op te treden tegen overtreding van de geluidnormen. Daarnaast verzocht hij de gemeente om de kwekerijen te verbieden om 's nachts te laden en te lossen en vrachtwagens te laten rijden. 

Ander bedrijf veroorzaakt overlast

Tijdens de rechtbankprocedure werd duidelijk dat niet de kwekerijen de overlast vanwege het laden en lossen veroorzaken, maar een ander bedrijf in de omgeving. De gemeente heeft dit bedrijf niet onderzocht, maar hoefde dat ook niet te doen volgens de rechtbank. De buurtbewoner verzocht immers uitdrukkelijk om op te treden tegen de kwekerijen vanwege de vermeende overtreding. De rechtbank begrijpt dan ook dat de gemeente zich in deze procedure daartoe heeft beperkt. 

Gemeente hoefde niet naar hinder vrachtverkeer te kijken

Daarnaast oordeelt de rechtbank dat de gemeente niet naar de indirecte hinder van het vrachtverkeer bij de woning van de buurtbewoner hoefde te kijken. Deze overlast wordt ook door andere vrachtwagens van andere bedrijven veroorzaakt. Daarom kan dit niet meer aan de kwekerijen worden toegerekend.

Uitspraken