Laden...

Vier minderjarigen bestraft voor betrokkenheid rellen Geldermalsen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vier minderjarigen bestraft voor betrokkenheid rellen Geldermalsen
Arnhem, 25 oktober 2016

De rechtbank veroordeelde vandaag 4 minderjarigen voor het plegen van openlijk geweld tijdens de rellen die op 16 december 2015 in Geldermalsen plaatsvonden. De werkstraffen die werden opgelegd varieerden van 30 uur tot 90 uur onvoorwaardelijk. 2 jongens zijn vrijgesproken.

Op 16 december 2015 ontstonden rellen tijdens een raadsvergadering, waarin de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum werd besproken. Afgelopen juni legde de meervoudige strafkamer van de rechtbank aan 5 verdachten gevangenisstraffen en werkstraffen op. Dezelfde dag werden 9 mannen door de politierechter veroordeeld. Later die maand veroordeelde de politierechter nog eens 9 verdachten die betrokken waren bij de rellen in Geldermalsen.  

Werkstraffen

Bij de strafoplegging heeft de rechtbank onder andere rekening gehouden met het aandeel van elke minderjarige in het geheel, de persoonlijke omstandigheden en de eventuele justitiële documentatie van de minderjarigen. De rechtbank heeft 3 jongens en 1 meisje veroordeeld tot werkstraffen. Een (toen) 16-jarige jongen en een (toen) 17-jarig meisje hebben ieder een werkstraf van 30 uur gekregen.  Een (toen) 17-jarige jongen kreeg een werkstraf van 90 uur. Een (toen) 16-jarige jongen kreeg een werkstraf van 60 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk. Deze laatste genoemde straf en de straf bij het 17-jarige meisje vallen iets lager uit dan geëist door de officier van justitie.

Vrijspraak

Boekenplank met boeken over strafrecht

2 (toen) 16-jarige jongens zijn vrijgesproken. De ene wegens onvoldoende bewijs en de ander, conform de eis van de officier van justitie, omdat de overtuiging ontbrak dat de jongen betrokken was bij de rellen.

De volledige uitspraken worden binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken