Laden...

Viertal krijgt celstraf voor poging tot doodslag in Hattem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Viertal krijgt celstraf voor poging tot doodslag in Hattem
Zutphen, 06 november 2023

De rechtbank veroordeelt 4 mannen tot celstraffen van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De mannen maakten zich schuldig aan poging tot doodslag. 

Op 28 januari 2022 ontmoette het viertal het latere slachtoffer in de bus vanuit Zwolle naar Hattem. Toen het slachtoffer de bus uitstapte in Hattem liepen 2 mannen van het viertal hem achterna. Achter de bus sloegen zij het slachtoffer meerdere keren in zijn gezicht. Het slachtoffer rende weg, maar het viertal kwam hem achterna. Bij de haven in Hattem werd het slachtoffer naar de grond gehaald, waarna 2 van de mannen hem in bedwang hielden. De andere mannen trapten hierbij tegen het hoofd van het slachtoffer, terwijl de handen van het slachtoffer werden vastgehouden. Ook werd de keel van het slachtoffer dichtgeknepen door de man die bovenop hem zat.

Zelfde aandeel in geweld

Volgens de rechtbank maken de mannen zich schuldig aan een poging tot doodslag door het slachtoffer tegen het hoofd te schoppen en zijn keel dicht te knijpen. De trappen kwamen volgens een getuigenverklaring voornamelijk terecht in de nek van het slachtoffer, een zeer vitaal deel van het lichaam. Ook het dichtknijpen van de keel - wat minuten duurde en ervoor zorgde dat het slachtoffer geen lucht kreeg - leidt tot een poging tot doodslag. Omdat alle mannen een gelijk aandeel hebben gehad aan het geweld legt de rechtbank aan hen dezelfde gevangenisstraffen op. Voor het voorwaardelijk strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. 

Schadevergoeding

Tot slot moeten de 4 mannen schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. Het slachtoffer had nog steeds last van psychische klachten. De immateriële schadevergoeding bedraagt 1.500 euro en de materiële schadevergoeding is 720,47 euro.

Uitspraken