Laden...

Vijftal veroordeeld voor openlijk geweld tijdens stapavond in Nijmegen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vijftal veroordeeld voor openlijk geweld tijdens stapavond in Nijmegen
Arnhem , 01 maart 2024

De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man en 4 mannen van 23 jaar voor openlijke geweldpleging in Nijmegen. De rechtbank legt taakstraffen op variërend tussen de 40 en 200 uur.  

De mannen vierden in maart 2022 een verjaardag in Nijmegen. Na het uitgaan ontstond er buiten voor het café een woordenwisseling tussen 2 mannen van de groep en de 2 andere mannen. Er ontstond vervolgens een vechtpartij, waarbij de slachtoffers zijn geslagen, geduwd en getrapt. Daarnaast werd 1 van de slachtoffers over de grond gesleurd. 1 van de slachtoffer probeerde weg te komen van het gevecht, sprong van een verhoging af en brak hierbij zijn kuitbeen. Ook was zijn enkel uit de kom. 

Geen zelfverdediging

De groep mannen stelden dat zij zich moesten verdedigen, omdat 1 van de slachtoffers zou hebben gezegd dat hij iemand in zijn nek zou steken. Ook kwamen de slachtoffers volgens de groep steeds dichterbij. De rechtbank gaat hier niet in mee. De handelingen van de slachtoffers zijn geen aanval op iemand in de groep geweest. Het zetten van een stap vooruit betekent geen aanval. 

Taakstraffen

De rechtbank legt taakstraffen op van 40 uur, 80 uur, 150 uur en 200 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. De rechtbank kijkt bij het opleggen van de taakstraffen naar de rol per persoon. Ze waren niet allemaal bij het geweld tegen beide slachtoffers betrokken. De mannen die een rol speelden bij beide openlijke geweldplegingen krijgen de hoogste taakstraffen. De andere mannen waren bij slechts 1 van de geweldplegingen betrokken en krijgen daarom lagere straffen. 

Schadevergoeding

Het vijftal moet ook een schadevergoeding en smartengeld betalen aan de slachtoffers. De rechtbank wijst aan 1 slachtoffer smartengeld toe van 500 euro. Het andere slachtoffer krijgt 6.408 euro smartengeld en materiële schade. Hij had meer schade door zijn gebroken kuitbeen en doordat zijn enkel uit de kom was. Hij was hierdoor een tijdlang arbeidsongeschikt. 

Uitspraken