Laden...

Voormalig assistent-bondscoach moet beschuldigingen over "verkocht" WK duel door oud-bondscoach Nigeriaans voetbalelftal rectificeren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Voormalig assistent-bondscoach moet beschuldigingen over "verkocht" WK duel door oud-bondscoach Nigeriaans voetbalelftal rectificeren
Arnhem, 11 augustus 2020

De voorzieningenrechter bepaalt dat de voormalig assistent van de oud-bondscoach van het Nigeriaans voetbalelftal zijn uitlatingen over matchfixing op de Nigeriaanse radio moet rectificeren.

Volgens de oud-bondscoach van het Nigeriaans voetbalelftal heeft zijn voormalig assistent in een radioprogramma van de Nigeriaanse zender Brila FM gezegd dat hij de wedstrijd Nigeria-Italië tijdens het WK in de Verenigde Staten in 1994 heeft verkocht voor 100 duizend dollar.  De oud-bondscoach wil via de voorzieningenrechter afdwingen dat zijn voormalig assistent deze uitlating rectificeert.

Nederlandse rechter is bevoegd

Als eerste kijkt de rechter of hij bevoegd is om een oordeel over deze zaak te geven, aangezien de uitlating in Nigeria is gedaan. Omdat de berichten over de uitlatingen tot in Nederland zijn doorgedrongen en hij hier woont, vindt de aantasting van de persoon van de oud-bondscoach ook in Nederland plaats. De Nederlandse rechter is daarom bevoegd een oordeel over deze zaak te geven.

Verklaring over uitlatingen ongeloofwaardig

De voormalig assistent ontkent dat hij over matchfixing heeft gesproken op de Nigeriaanse radio. De voorzieningenrechter vindt de verklaringen die hij daarover heeft gegeven ongeloofwaardig. In de berichtgeving van de digitale media in Nigeria valt te lezen wat de voormalig assistent heeft gezegd. De voorzieningenrechter ziet geen redenen om aan te nemen dat die weergave onjuist is.

​Vrijheid van meningsuiting

De voorzieningenrechter oordeelt dat de uitlatingen van de voormalig assistent bondscoach onrechtmatig zijn. Hoewel hij in beginsel het recht heeft op vrijheid van meningsuiting, staat daar tegenover dat de oud-bondscoach het recht heeft op bescherming tegen aantasting van zijn eer en goede naam. In deze zaak moet daarom worden afgewogen welk recht het zwaarste weegt, het recht op vrijheid van meningsuiting of het recht op eer en goede naam.

Recht op eer en goede naam

Als er aanwijzingen zouden zijn voor matchfixing, is dat een misstand die publiek gemaakt moet kunnen worden. Er moeten dan wel voldoende concrete feiten en omstandigheden voor zo’n ernstige beschuldiging aanwezig zijn. Die ontbreken in dit geval. Daarom heeft de voormalig assistent de oud-bondscoach beschadigd in zijn eer en goede naam en dat is onrechtmatig. In dit geval weegt het recht op eer en goede naam dan ook zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting.

​Rectificatie in de Nigeriaanse krant

De voormalig assistent zal deze beschadiging moeten herstellen door in Nigeria in een landelijke krant een advertentie te plaatsen met een rectificatie. Voor het publiek in Nederland is door dit vonnis en vanwege de media-aandacht voldoende duidelijk dat voor de uitlatingen van de voormalig assistent bondscoach geen grond was.

Uitspraken