Laden...

Kortgedingrechter wijst vorderingen af in geschil overlast houtkachel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Kortgedingrechter wijst vorderingen af in geschil overlast houtkachel
Zutphen, 28 februari 2017

De buren van een Aaltens echtpaar mogen gebruik blijven maken van hun houtkachel. Dat bepaalde de kortgedingrechter vandaag.

Illustratieve afbeelding

De buren hadden een aantal jaren geleden een houtkachel (een zogenaamde allesbrander) in hun woning geïnstalleerd. De schoorsteenpijp van deze kachel staat vlak boven het gedeelte van de boerderij dat door het echtpaar wordt bewoond. Vanwege onder meer stank- en rookoverlast heeft het echtpaar een kort geding aangespannen. Daarin vorderen zij dat de voorzieningenrechter de buren zal verbieden om hun kachel onder bepaalde weersomstandigheden te stoken en om ongebruikelijke materialen te stoken en langer dan 4 uur per dag te stoken.

Roetdeeltjes

Volgens het echtpaar ondervinden zij onrechtmatige hinder in en rondom hun woning, onder meer door stank- en rookoverlast. Deze overlast zou voornamelijk worden veroorzaakt door het verbranden van ongebruikelijke materialen als plastic. Verder bevat de rook volgens het echtpaar roetdeeltjes die naar beneden dwarrelen op hun perceel.

Vorderingen afgewezen

Volgens de kortgedingrechter heeft het echtpaar met verklaringen van andere buren en van schoorsteenvegers voorlopig onderbouwd waarom er sprake zou zijn van overlast. Maar die verklaringen zijn tegengesproken door verklaringen van andere buren, een schoorsteenveger en een deskundige. Daarom is nog onvoldoende aannemelijk geworden dat de buren onrechtmatige hinder toebrengen aan het echtpaar. Omdat in kort geding geen plaats is voor nadere bewijslevering, worden de vorderingen van het echtpaar afgewezen. Eisers zouden zich tot de gemeente kunnen wenden zodat deze bij gebleken overlast eventueel handhavend kan optreden.

Uitspraken