Laden...

Vrachtwagenchauffeur uit Ter Apel schuldig aan veroorzaken fataal verkeersongeval Nijmegen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vrachtwagenchauffeur uit Ter Apel schuldig aan veroorzaken fataal verkeersongeval Nijmegen
26 februari , 26 februari 2021

De rechtbank veroordeelt een 57-jarige vrachtwagenchauffeur uit Ter Apel voor het veroorzaken van een verkeersongeval op de snelweg A73 in Nijmegen met dodelijke afloop. De rechtbank legt een werkstraf van 120 uur en een rijontzegging voor de duur van 1 jaar op.

Op 22 oktober 2019 vond in de gemeente Nijmegen op de snelweg A73 een dodelijk verkeersongeluk plaats. Hierbij waren de bestuurders van 2 vrachtwagens, een bestelauto en 2 personenauto's betrokken. De vrachtwagenchauffeur lette niet goed op toen hij een filewaarschuwingspaneel passeerde. Hij reed met onverminderde snelheid op de file in en reageerde daarbij ook niet op het afremmen van de andere voertuigen.  De man verklaarde tijdens de zitting dat hij zich niets meer van het ongeluk kon herinneren.

Onvoorzichtig en onoplettend gereden

Volgens de rechtbank heeft iedere verkeersdeelnemer de bijzondere zorgplicht om te anticiperen op komende verkeerssituaties. Van een beroepschauffeur wordt juist nog meer voorzichtigheid verwacht. De rechtbank oordeelt dat de man met zijn handelen zeer onvoorzichtig en onoplettend is geweest.

Grote impact

In het voordeel van de man houdt de rechtbank rekening met het feit dat hij niet eerder met politie en justitie in aanraking is geweest. De rechtbank leidt hieruit af dat de chauffeur normaal gesproken op een verantwoorde en oplettende manier aan het verkeer deelneemt. Verder weegt de rechtbank de duidelijk door de man geuite schuldbewustheid mee. Het ongeval heeft ook op hem een grote impact gehad en er is geen sprake geweest van opzet. Ook hij zal verder moeten leven met de gedachte dat hij een ongeluk heeft veroorzaakt waardoor een andere verkeersdeelnemer is overleden.

Persoonlijke omstandigheden

De rechtbank houdt ook rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Als gevolg van het ongeval heeft hij fysieke (en mentale) problemen waardoor hij sinds het ongeval niet meer werkt en mogelijk (volledig) arbeidsongeschikt zal worden verklaard. De rechtbank is dan ook niet overgegaan tot het opleggen van een gevangenisstraf.

Uitspraken