Laden...

Vrijspraak bestuurder tractor voor veroorzaken dodelijk verkeersongeval in Wapenveld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vrijspraak bestuurder tractor voor veroorzaken dodelijk verkeersongeval in Wapenveld
Arnhem, 03 mei 2024

De rechtbank spreekt een 59-jarige man uit Wezep vrij van het met zijn tractor veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval, gevaarlijk rijgedrag en als veroorzaker van een verkeersongeval de plaats van het ongeval te verlaten. Het OM eiste een veroordeling voor aanmerkelijk, onvoorzichtig en/of onoplettend rijgedrag met dodelijke afloop. 

Illustratieve afbeelding

Op 15 augustus 2023 reed de Wezepenaar met zijn tractor over de Molenweg in de richting van Wapenveld. Op diezelfde weg en in dezelfde richting fietste – vóór hem – een 73-jarige man op zijn fiets. De Wezepenaar haalde de man in. De man is op enig moment met zijn fiets gevallen. De Wezepenaar zette zijn tractor aan de kant en was als eerste bij de man na de val. Toen er anderen bijkwamen en zich om de man bekommerden heeft hij zijn tractor thuis weggezet en is hij vervolgens teruggekomen naar de plaats van het ongeval. De fietser is kort na het ongeval overleden, (vermoedelijk) aan een schedelbasisfactuur. 

Geen verwijtbaar handelen

De rechtbank oordeelt dat op basis van het dossier niet is op te maken dat de man zich verkeersgevaarlijk heeft gedragen en dat niet kan worden uitgesloten dat sprake was van een noodlottig eenzijdig ongeval.

Het staat vast dat de Wezepenaar de fietser met een ruime bocht heeft ingehaald. De rechtbank kan op basis van de stukken in het dossier niet vaststellen dat zijn inhaalactie de oorzaak was dat de man van zijn fiets is gevallen. Uit het forensisch onderzoek blijkt namelijk dat niet kan worden vastgesteld dat de tractor contact heeft gemaakt met de fiets of met de man. Ook kan niet worden vastgesteld dat de Wezepenaar met zijn tractor de fietser heeft afgesneden. 

Vrijspraak

De rechtbank kan niet vaststellen dat de Wezepenaar met zijn inhaalactie een verkeersfout maakte en daardoor het ongeval heeft veroorzaakt en daar dus schuld aan heeft. De rechtbank spreekt de man ook vrij van gevaarscheppend of hinderend gedrag vertonen op de weg. Tot slot spreekt de rechtbank de man vrij van het verlaten van de plaats van het ongeval, omdat hij niet schuldig is aan het veroorzaken van dat ongeval. 

Uitspraken