Laden...

Vrijspraak man uit Laren voor witwassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vrijspraak man uit Laren voor witwassen
Zutphen, 15 december 2020

De rechtbank spreekt een 61-jarige man uit Laren - en 2 aan hem verbonden bedrijven - vrij van het witwassen van geldbedragen. Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat de man wist of moest vermoeden dat de door hem ontvangen bedragen mogelijk van illegale herkomst waren. De man heeft zich wel schuldig gemaakt aan het opstellen van een valse vaststellingovereenkomst. Hij moet een taakstraf van 30 uur uitvoeren.

De zaak kwam aan het rollen na een strafrechtelijk onderzoek naar witwaspraktijken door een medeverdachte. Hierbij zijn onder meer 10 leningen onderzocht die deze persoon heeft afgesloten. De leningen zouden voor een groot deel zijn afgelost met crimineel contant geld. Volgens de officier van justitie was de man uit Laren bij het verstrekken van deze leningen betrokken.

Vrijspraak van witwassen

De man ontving grote contante bedragen als aflossingen van verstrekte leningen. De verklaringen van de man voor het ontvangen van die bedragen zijn niet op voorhand ongeloofwaardig. De man heeft met behulp van zijn administratie onderbouwd dat de leningen plaatsvonden in het kader van voor hem normale bedrijfsvoering. Het Openbaar Ministerie heeft niet inhoudelijk gereageerd op de overgelegde administratie. De rechtbank concludeert dat niet bewezen kan worden dat de man wist of had moeten vermoeden dat door hem ontvangen bedragen mogelijk van illegale herkomst waren.

Valsheid in geschrift

De man maakte zich wel schuldig aan valsheid in geschrift door het opstellen van een valse vaststellingsovereenkomst. Hiervoor legt de rechtbank een taakstraf van 30 uur aan hem op. Volgens de rechtbank heeft de man bewust het risico genomen dat de overeenkomst als echt zou worden gebracht. Verder houdt de rechtbank rekening met het feit dat het om een oude zaak gaat.

Uitspraken