Laden...

Vrijspraak man uit Wijchen van poging brandstichting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vrijspraak man uit Wijchen van poging brandstichting
Zutphen, 30 oktober 2018

De rechtbank spreekt een 44-jarige man uit Wijchen vrij van een poging tot brandstichting. Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat de man de aanmerkelijke kans op brand of een ontploffing heeft aanvaard.

De man draaide op 22 januari 2018 in zijn woning een gaspit open. Hierna belde hij het alarmnummer. Tijdens de melding vertelde de man dat hij het leven niet meer zag zitten. De politie en de brandweer gingen vervolgens naar de woning van man.

Geen technisch onderzoek

De rechtbank oordeelt dat vaststaat dat uit 1 van de gaspitten ongeveer 15 minuten gas is gestroomd. Er is een proces-verbaal van bevindingen opgemaakt over onderzoek naar het gevaar. Maar uit het dossier blijkt niet dat er door een deskundige technisch onderzoek is gedaan.

Er zijn bijvoorbeeld geen gegevens in het dossier opgenomen over de gasconcentratie in de woning.  Hetzelfde geldt voor de vraag of deze concentratie zich verder kon blijven ophopen of dat het gas kon uitstromen via een ventilatiesysteem. Ook blijkt niet uit het dossier of er een ontstekingsbron was.

Aanmerkelijke kans niet bewezen

Volgens de rechtbank kan onder deze omstandigheden niet worden vastgesteld of er sprake was van een aanmerkelijke kans dat er brand zou uitbreken of een ontploffing zou kunnen plaatsvinden. Hierdoor kan niet bewezen worden dat de man de aanmerkelijke kans daarop heeft aanvaard.

Uitspraken