Laden...

Vrijspraak van openlijk geweld in Apeldoorn

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vrijspraak van openlijk geweld in Apeldoorn
Zutphen, 12 januari 2024

De rechtbank spreekt een vader, zoon en een familievriend vrij van betrokkenheid bij openlijk geweld in Apeldoorn. Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat zij in vereniging geweld hebben gebruikt tijdens het incident. De zoon maakte zich wel schuldig aan het bedreigen van zijn ex-partner en haar nieuwe vriend, terwijl de familievriend op zijn beurt wordt veroordeeld voor wapenbezit tijdens het geweldsincident. De rechtbank legt de zoon en de familievriend geen straf op gezien het forse tijdsverloop.  

Op 9 december 2019 vond in Apeldoorn openlijk geweld plaats waarbij 2 families betrokken waren. De ene familie zou onder andere met pepperspray hebben gespoten en een wapen op het lichaam van iemand hebben gedrukt. Daarbij renden ze achter meerdere personen aan. Dit gebeurde al dan niet met een vuurwapen. De vader, zoon en familievriend wordt verweten dat zij samen geweld hebben gepleegd, door onder andere een knuppel vast te houden en iemand te slaan. 

Vrijspraak openlijk geweld

De rechtbank spreekt de vader en de familievriend vrij, omdat niet bewezen kan worden dat zij geweld hebben gebruikt. Als gevolg hiervan spreekt ze ook de zoon vrij, aangezien niet bewezen kan worden hij samen met een ander geweld heeft gepleegd. Voor het alleen plegen van geweld werd hij niet gedagvaard door de officier van justitie. 

Schuldigverklaring zonder straf

De zoon wordt wel veroordeeld voor het bedreigen van zijn ex-partner en haar nieuwe vriend. De familievriend wordt op zijn beurt veroordeeld voor wapenbezit tijdens het geweldsincident op 9 december 2019. Gezien het forse tijdsverloop worden zij schuldig verklaard, maar legt de rechtbank geen straf op. 

Veroordelingen andere familie

De andere familie moest zich ook voor de rechtbank verantwoorden. Bij uitspraak van 11 januari 2024 legde de rechtbank aan 5 mannen een taakstraf op voor hun aandeel in het openlijk geweld. Een 6e man werd vrijgesproken, omdat de rechtbank niet kon vaststellen welke rol hij speelde bij het geweld. 

Uitspraken