Laden...

Vrijspraak voor plaatsen Track & Trace apparatuur onder auto

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vrijspraak voor plaatsen Track & Trace apparatuur onder auto
Zutphen, 24 april 2018

De politierechter heeft 2 verdachten vrijgesproken die ervan verdacht werden dat zij door middel van het plaatsen van een track & trace kastje onder de auto van een ander, de locatie van die auto konden volgen. Het gaat om 36-jarige man een 67-jarige vrouw, beiden afkomstig uit Vlaardingen.

Onder het voertuig in gebruik bij aangeefster en haar man werd meerdere keren een track & trace kastje geplaatst. Vanuit die kastjes waren via een gps-signaal de locaties van dat voertuig (uiteindelijk) op de computer van verdachten te volgen. Verdachten erkenden wel dat zij dit gedaan hadden en toonden zich ook schuldbewust. Toch volgt er vrijspraak.

Geen sprake van ten laste gelegde wetsartikel

Het Openbaar Ministerie (OM) koos voor een vervolging op de voet van artikel 139d van het Wetboek van Strafrecht. Maar door het plaatsen van de kastjes was een niet digitaal gegeven (de feitelijke locatie van het voertuig) langs, kort gezegd, digitale weg ergens anders te zien. De voor dat volgen noodzakelijke gegevensstroom vindt plaats zonder wederrechtelijk inbreuk te maken op een geautomatiseerd werk van iemand anders dan de verdachten. De geplaatste track & trace kastjes zijn, net als de ontvangende telefoon en computer, van de man en vrouw uit Vlaardingen. En ook het door de track & trace kastjes verzonden GSM-signaal ging geheel buiten aangeefster om.

Artikel 139d van het Wetboek van Strafrecht gaat over het afluisteren, aftappen of opnemen van ‘een gesprek, telecommunicatie of andere gegevensoverdracht of andere gegevensverwerking door een geautomatiseerd werk’ van een derde, in dit geval het slachtoffer. Daarvan is in deze zaak dus geen sprake.

Uitspraken