Laden...

Vrouw uit Bemmel veroordeeld voor aandeel in woningoverval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vrouw uit Bemmel veroordeeld voor aandeel in woningoverval
Zutphen, 15 oktober 2019

De rechtbank veroordeelt een 26-jarige vrouw uit Bemmel voor haar aandeel in een poging diefstal met geweld en poging afpersing. Zij krijgt een gevangenisstraf van 344 dagen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. met bijzonder voorwaarden. Daarnaast legt de rechtbank de maximale werkstraf van 240 uur op.

Op 22 augustus 2017 was de Bemmelse bij het slachtoffer op bezoek in zijn woning. Opeens kwamen er via de achterdeur 2 personen binnen met bivakmutsen op. Een van hen had een revolver in zijn handen en vroeg meteen waar de autosleutels waren. Het slachtoffer kreeg klappen van de overvaller met wapen toen hij daar geen antwoord op kon geven. De overvallers bleven schreeuwen om de autosleutels en ook om een kluis. Omdat het slachtoffer een verlamde arm heeft en zijn rechterbeen niet goed functioneert, kon hij zich niet verweren en belandde op de grond. Toen hij op de grond lag, kreeg hij meer klappen van de eerste persoon. Deze persoon bleef meerdere keren om de autosleutels schreeuwen. De tweede persoon ging naar boven en haalde daar in de slaapkamer het nachtkastje en de lade overhoop. Uiteindelijk verlieten de 2 personen de woning zonder dat ze iets meenamen.  Het slachtoffer werd vervolgens hevig bloedend en met diverse verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Rol vrouw

De vrouw bekende uiteindelijk dat zij wist wat er die avond ging gebeuren. Haar mededader wilde bij het slachtoffer drugs en geld halen. De vrouw maakte met haar mededader afspraken over haar rol bij de overval. Zij  sprak met een smoes af bij het slachtoffer thuis om er zeker van te zijn dat hij tijdens de overval thuis was. Om de overval makkelijk te laten verlopen sprak de vrouw met haar mededader af dat zij de hond in de bench zou doen en zou zorgen dat de achterdeur open was. Ook zou ze de mededader via haar mobiel een signaal sturen als ze haar taken had volbracht. Hierdoor is er volgens de rechtbank sprake van medeplegen. De mededader is op 15 mei 2019 veroordeeld voor zijn aandeel in de overval. De identiteit van de andere dader is nog steeds niet bekend.

Aansprakelijk voor geweld

De rechtbank vindt ook dat de vrouw aansprakelijk is voor het geweld dat is gebruikt bij de overval. Zij had zich vooraf bewust moeten zijn geweest van het risico dat haar mededaders geweld zouden toepassen en die kans heeft zij van te voren ook daadwerkelijk aanvaard. De vrouw wist per slot van rekening dat het slachtoffer thuis zou zijn op het moment van de overval. Sterker nog, zij moest ervoor zorgen dat hij thuis was. De vrouw en haar mededaders bespraken ook dat ze bivakmutsen zouden dragen om het slachtoffer te intimideren. De mededaders vroegen vrijwel direct nadat ze binnen waren om de autosleutels. Ook sloegen en trokken ze hebben het slachtoffer direct naar de grond.

Bijzondere voorwaarden

Voor de voorwaardelijke gevangenisstraf geldt een proeftijd van 2 jaar en hieraan zijn een aantal bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet de vrouw zich melden bij de reclassering en moet zij zich laten behandelen. Verder mag de vrouw op geen enkele manier contact hebben met het slachtoffer.

Schadevergoeding

Tot slot moet de vrouw schadevergoedingen van in totaal bijna 10 duizend euro aan het slachtoffer betalen. Deze schadevergoeding bestaat onder andere uit smartengeld en een vergoeding voor reiskosten, kledingkosten en schilderkosten

Uitspraken