Laden...

Vrouw uit Winterswijk mag niet in schuur blijven wonen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vrouw uit Winterswijk mag niet in schuur blijven wonen
Arnhem, 17 oktober 2019

Een vrouw uit Winterswijk die illegaal in een verbouwde schuur verblijft, mag daar niet blijven wonen. Dat oordeelt de rechtbank. De gemeente Winterswijk had de vrouw opgedragen om de verbouwde schuur te verlaten. Volgens de rechtbank heeft de gemeente terecht geoordeeld dat er geen concreet uitzicht bestaat op legalisering van de situatie. Ook hoefde de medische situatie van de vrouw geen aanleiding te zijn om de illegale bewoning te laten voortbestaan of de begunstigingstermijn nog verder te verlengen. De vrouw heeft daarnaast onvoldoende aannemelijk gemaakt waarom het niet mogelijk was om binnen de gestelde termijn voor haar geschikte andere woonruimte te vinden. De last onder dwangsom houdt dus stand.

De gemeente legde de last onder dwangsom op, omdat de vrouw illegaal in een verbouwde schuur woonde. De bewoning van de schuur was in strijd met het bestemmingsplan. Het perceel waarop de schuur staat heeft namelijk de bestemming ‘bos’. Ook is er nooit vergunning gevraagd voor de verbouwing. De last hield in dat de vrouw de onrechtmatige bewoning binnen 1 jaar moest beëindigen. Deed zij dat niet, dan moest zij een dwangsom betalen van 1.000 euro per week, met een maximum van 50 duizend euro.

Bijzondere omstandigheid

De vrouw gaf aan dat zij door een ongeluk een hersenkneuzing heeft opgelopen. Hierdoor kan zij onder meer slecht met prikkels omgaan. Ook zou zij veel baat hebben bij de rustige omgeving waarin zij woont. Volgens de vrouw is daarom sprake van een bijzondere omstandigheid die maakt dat de gemeente zou moeten afzien van het opleggen van de last onder dwangsom.

Termijn van vertrek

De rechtbank oordeelt dat de vrouw onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat het voor haar niet mogelijk was om – binnen de termijn van 1 jaar – een andere voor haar geschikte woonruimte te vinden. Voor de hoogte van de dwangsom heeft het college aansluiting gezocht bij dwangsommen die worden opgelegd bij illegale bewoning van recreatiewoningen. Volgens de rechtbank is dit redelijk.

Uitspraken