Laden...

Vrouw veroordeeld voor diefstal geld en valsheid in geschrift

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vrouw veroordeeld voor diefstal geld en valsheid in geschrift
Zutphen, 15 maart 2019

De rechtbank veroordeelt een 34-jarige vrouw voor de diefstal van ruim 93.000 euro en voor het plegen van valsheid in geschrift. Zij krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 12 voorwaardelijk opgelegd.

De vrouw stal in een periode van ruim 1,5 jaar in totaal ruim 93.000 euro gestolen van zeven personen uit haar naaste omgeving. Zij deed dit door hun pincodes af te kijken en hun bankpassen weg te nemen. Daarmee pinde de vrouw geldbedragen. Via internet boekte ze geldbedragen over van hun spaar- en betaalrekeningen naar eigen rekeningen.

Schaamteloos

De rechtbank vindt deze handelswijze van de vrouw verwerpelijk. De gedupeerden waren in diezelfde periode juist bijzonder behulpzaam voor de vrouw door haar geld te lenen en/of haar en haar echtgenoot op te nemen in huis toen deze in financiële nood verkeerden en op straat kwamen te staan. Zo heeft de vrouw op schaamteloze en slinkse wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van deze mensen die haar keer op keer wilden helpen. Door hun bankrekeningen te plunderen heeft de vrouw de gedupeerden in ernstige financiële problemen gebracht. Het gestolen geld was veelal geld voor hun eerste levensbehoeften en hun pensioen.

Vervalsen uitspraken en e-mails

De rechtbank neemt het de vrouw ook kwalijk dat zij met het stelen van geld is doorgegaan nadat er door gedupeerden al aangifte was gedaan en de vrouw was aangehouden en verhoord door de politie. Om de gedupeerden te misleiden vervalste de vrouw meerdere rechterlijke uitspraken en e-mails van onder andere politiemensen en een officier van justitie. In deze vervalste documenten pleitte de vrouw zichzelf vrij en probeerde haar strafbare gedragingen in de schoenen te schuiven van een ander, nota bene haar eigen zus. Zo probeerde de vrouw de gedupeerden te overtuigen van haar onschuld. Tijdens de behandeling ter zitting gaf de vrouw weinig blijk dat zij de voor de gedupeerden schadelijke gevolgen van haar handelen inziet. Ook wordt de vrouw aangerekend dat zij eerder voor hetzelfde soort misdrijven is veroordeeld.

Schadevergoeding

De vrouw is tot slot veroordeeld tot terugbetaling van de gestolen geldbedragen aan de slachtoffers.

Uitspraken