Laden...

Vrouw veroordeeld voor onder andere oplichting en diefstal van kwetsbare personen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vrouw veroordeeld voor onder andere oplichting en diefstal van kwetsbare personen
Arnhem, 05 juli 2019

De rechtbank veroordeelt een 33-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats voor oplichting, 2 diefstallen en het misbruik maken van iemands identiteit. De rechtbank legt hiervoor een gevangenisstraf van 10 weken op. Ook moet de vrouw bij een aantal slachtoffers het gestolen geld terugbetalen.

De vrouw maakte bij een verstandelijk beperkte man meerdere keren met smoezen geld afhandig. Bij een andere bekende die haar geregeld geld leende, stal zij een stofzuiger. Weer een andere man op leeftijd, slecht ter been en met slechte gezondheid, wilde aan verdachte een klein bedrag uitlenen en gaf in goed vertrouwen zijn pinpas mee. Vervolgens pinde de vrouw met die pas 800 euro van zijn rekening. Tot slot stuurde ze op naam van haar reclasseringsmedewerker verschillende berichten aan haar bewindvoerder. De bedoeling hiervan was om geld van haar bewindvoerder te ontvangen. De geleegde strafbare feiten vonden plaats in de omgeving van Nijmegen.

Misbruik leeftijd en zwakheden

De rechtbank vindt dit zeer nare feiten. De vrouw heeft bij een aantal feiten misbruik gemaakt van de leeftijd en zwakheden van anderen. Zij was in die tijd zelf dakloos en drugsverslaafd, maar dat rechtvaardigt het plegen van deze feiten volgens de rechtbank op geen enkele manier. De slachtoffers probeerden de vrouw te helpen en kregen daar alleen problemen voor terug. De rechtbank hoopt met haar vonnis de vrouw te laten beseffen wat haar gedrag met de slachtoffers heeft gedaan.

Andere straf dan eis

De straf is lager dan de eis van de officier van justitie. Die had een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk geëist. De officier van justitie vond onder meer dat bewezen kon worden dat verdachte meerdere mensen had opgelicht. Volgens de rechtbank staat in een aantal gevallen wel vast dat de vrouw van verscheidene mensen geld heeft geleend dat ze meestal niet heeft terugbetaald. Dat keurt de rechtbank niet goed, maar in een aantal gevallen was dat volgens de rechtbank niet genoeg om te voldoen aan de eisen die de wet stelt om oplichting te bewijzen. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de vrouw schadevergoedingen van in totaal bijna 2.100 euro aan een aantal slachtoffers terugbetalen.

Uitspraken