Laden...

Vrouw veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeval Ede

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vrouw veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeval Ede
Arnhem, 14 februari 2024

De rechtbank veroordeelt een 67-jarige vrouw uit Lunteren tot een geldboete van 1.500 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden. De vrouw veroorzaakte 31 augustus 2022 een verkeersongeval waarbij een destijds 2-jarige slachtoffer een gebroken scheen- en kuitbeen opliep.

Illustratieve afbeelding

De vrouw reed op een zonnige zomerdag over de Molenstraat in Ede. Dit is een drukke straat met links en rechts terrassen. Toen de vrouw een zebrapad naderde, verminderde zij haar snelheid niet. Een 2-jarig meisje rende het zebrapad over en kwam in botsing met de auto van de vrouw. Het meisje brak haar scheen- en kuitbeen. Er moest gips worden aangebracht en het meisje moest later voor een deel opnieuw leren lopen. 

Onvoorzichtig en onoplettend

De rechtbank oordeelt dat de vrouw aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend was door geen snelheid te minderen voor het zebrapad en door geen voorrang te verlenen aan de mensen die het zebrapad wilden oversteken. De vrouw kende de omgeving en wist dat het een drukke straat is. 

Zwaar lichamelijk letsel

De rechtbank oordeelt dat het slachtoffer zwaar gewond raakte  door de aanrijding. Zij brak immers haar been op 2 plaatsen en moest deels opnieuw leren lopen.

Persoonlijke omstandigheden

De rechtbank houdt bij de strafbepaling met een aantal dingen rekening. Zo zocht de vrouw zelf contact met de familie van het slachtoffer en gaf zij toe dat zij een fout beging. Zij heeft dit ook nooit gewild en is enorm geschrokken. Door heftige persoonlijke omstandigheden was de vrouw er met haar hoofd niet helemaal bij. Zij gebruikt haar auto nauwelijks nog en reist nu voornamelijk met het openbaar vervoer. 

Andere straf dan eis

De rechtbank legt aan de vrouw een geldboete van 1.500 euro op en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden, met een proeftijd van 2 jaar. Dat betekent dat de vrouw haar rijbewijs op dit moment niet hoeft in te leveren. Als zij in de proeftijd toch in de fout gaat, moet zij haar rijbewijs alsnog inleveren. De officier van justitie eiste een taakstraf van 120 uur of een geldboete van 3 duizend euro en een onvoorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden. Volgens de rechtbank is die eis te hoog. Daarbij kijkt de rechtbank naar de persoonlijke omstandigheden, het tijdsverloop en de financiële draagkracht van de vrouw.

Uitspraken