Laden...

Vrouw vrijgesproken van inrijden op politieauto

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vrouw vrijgesproken van inrijden op politieauto
Zutphen, 19 maart 2018

De rechtbank heeft een vrouw vrijgesproken van poging doodslag dan wel poging zware mishandeling van 2 politieagenten. Volgens de rechtbank heeft de vrouw geen aanmerkelijke kans in het leven geroepen dat de agenten zouden komen te overlijden of zwaar lichamelijk letsel zouden oplopen.  

De vrouw werd ervan verdacht dat zij op 5 november 2017 in Beekbergen met haar rijdende auto en met hoge snelheid het dienstvoertuig van 2 politieagenten ramde. Dit werd door het Openbaar Ministerie (OM) ten laste gelegd als poging tot doodslag, dan wel poging tot zware mishandeling. Het OM eiste een gevangenisstraf van 18 maanden. Ook vond de officier van justitie dat een rijontzegging van 18 maanden moest worden opgelegd. 

OM niet-ontvankelijk, verder op andere dagvaarding

De vrouw was onder een naam gedagvaard. Maar zij kon zich niet identificeren en wilde haar persoonsgegevens niet bekend maken. Ook was geen enkel ander gegeven voorhanden waaruit de identiteit van de vrouw bleek. Daardoor kon de rechtbank niet vaststellen of de verschenen verdachte dezelfde persoon was als de gedagvaarde persoon. De rechtbank verklaarde het OM daarom op 6 maart 2018 niet-ontvankelijk in deze vervolging.

Omdat de vrouw ook gedagvaard was als ‘N.N.’ (naam onbekend), ging de rechtbank verder op die dagvaarding.

Analyse betrokken politieauto's

In het onderzoek is een UDS-analyse gemaakt van de betrokken politieauto’s. De UDS is een registratiesysteem waarmee achteraf zichtbaar wordt welke bewegingen de voertuigen hebben gemaakt en hoe verschillende apparatuur in de voertuigen functioneert. Uit de analyse bleek dat er 1 registratie was. Dit was op het allerlaatste moment, net voor de staande houding en bij een snelheid van ongeveer 20 km/u. De rechtbank vindt deze registratie – kijkend naar het moment en de snelheid – passen bij het klemrijden van de auto waarin de vrouw reed. De rechtbank sluit niet uit dat er andere contacten zijn geweest tussen het voertuig van de vrouw en de 2 politiewagens. Deze contacten waren dan van zo’n geringe aard dat de UDS dit niet heeft geregistreerd.

Vrijspraak

Daarnaast bevat het dossier geen gegevens over schade aan de politieauto’s, terwijl de auto van de vrouw nauwelijks schade vertoonde. De rechtbank vindt dat de vrouw geen aanmerkelijke kans in het leven heeft geroepen dat de politieagenten zouden komen te overlijden of zwaar lichamelijk letsel zouden oplopen. Daarom spreekt de rechtbank de vrouw vrij van poging doodslag dan wel poging zware mishandeling.

Uitspraken