Laden...

Vuurwerk afsteken in Vitesse-stadion: maximale taakstraf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vuurwerk afsteken in Vitesse-stadion: maximale taakstraf
Arnhem, 28 november 2014

Met het afsteken van vuurwerk tijdens een voetbalwedstrijd van Vitesse wilde een 34-jarige man vorig jaar de sfeer verhogen, maar dat pakte volledig anders uit. Vier mensen raakten gewond. De man is vandaag door de rechtbank Gelderland veroordeeld voor het veroorzaken van een ontploffing en voor poging tot zware mishandeling.

Gehoorschade

De man had eind vorig jaar in een vol Vitesse-stadion op een overdekt deel van de tribune zwaar illegaal vuurwerk afgestoken. Daarmee heeft hij de veiligheid van medesupporters in gevaar gebracht. Zeker vier omstanders hebben door de knal tijdelijke gehoorschade opgelopen.

Schadevergoedingen

De man wordt veroordeeld tot de maximaal mogelijke taakstraf: 240 uur. Daarnaast is een voorwaardelijke gevangenisstraf voor zes maanden opgelegd, en moet de man schadevergoedingen betalen aan drie slachtoffers.

Schuldbewust

De officier van justitie had zware mishandeling ten laste gelegd en daarvoor een onvoorwaardelijke celstraf geëist. Omdat de slachtoffers hun gehoor inmiddels goeddeels weer terug hebben, moet de rechtbank vaststellen dat er juridisch gezien geen sprake is van zware mishandeling, maar van een ‘poging tot’. Daarbij past een minder zware straf. De rechtbank houdt ook rekening met de bekennende en schuldbewuste houding van de man. Verder is de man ook door de KNVB en door Vitesse gestraft.

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.