Laden...

Werkstraf Apeldoorner voor opruiing op Twitter aan adres voormalig staatssecretaris

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Werkstraf Apeldoorner voor opruiing op Twitter aan adres voormalig staatssecretaris
Arnhem, 13 december 2023

De politierechter veroordeelt een 52-jarige man uit Apeldoorn voor opruiing via Twitter (tegenwoordig X). De man moet een taakstraf van 60 uur uitvoeren, waarvan 30 uur voorwaardelijk. 

De man plaatste op 11 maart 2023 een bericht op het platform Twitter dat was gericht aan het adres van voormalig staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media). Volgens het Openbaar Ministerie maakte de man zich hiermee schuldig aan opruiing en daarom vervolgde het OM de man voor deze verdenking. De man verklaarde tijdens zijn rechtszaak dat hij reageerde op een discussie op Twitter. Zijn bericht was niet opruiend bedoeld, maar werd volgens hem kennelijk door andere personen wel als opruiend opgevat.

Oordeel politierechter

De officier eiste een celstraf van 4 weken waarvan 2 weken voorwaardelijk. De politierechter komt tot een andere straf. Volgens de politierechter spoort de man met het schrijven van het bericht andere personen aan tot geweld en onderschat hij de kracht van zijn tweet. De rechter oordeelt dat de man zich hiermee schuldig maakt aan opruiing en direct moet voelen dat zijn tweet echt niet door de beugel kan. Ze vindt een gevangenisstraf niet passend en legt daarom een taakstraf op van 60 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 2 jaar. Dit is een stok achter de deur, zodat de man in de toekomst beter nadenkt voordat hij een bericht op social media plaatst.  

Uitspraken