Laden...

Werkstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf voor hennepkwekerij in Apeldoorn

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Werkstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf voor hennepkwekerij in Apeldoorn
Arnhem, 09 februari 2023

De rechtbank veroordeelt 2 mannen uit Apeldoorn en Hengelo tot taakstraffen van 220 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Deze straf krijgen zij voor het telen van hennepplanten en het stelen van elektriciteit. De hennepkwekerij bevond zich in de schuur die stond achter de woning van de man uit Apeldoorn. Het ging in totaal om 742 planten, waaronder 9 moederplanten en 409 stekken. De rechtbank veroordeelt de partner van 1 van de mannen voor medeplichtigheid. Zij krijgt een geheel voorwaardelijke werkstraf opgelegd. 

Illustratieve afbeelding

De rechtbank legt deze straffen op vanwege de overlast en het (brand)gevaar dat het telen van hennep en het daarbij illegaal aftappen van elektriciteit oplevert. Ook houdt zij rekening met de grote winsten die de mannen met dit strafbaar feit opstrijken. En dat werkt weer allerlei vormen van criminaliteit in de hand. De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eis van de officier van justitie en liggen in de lijn van straffen die bij kwekerijen van vergelijkbare omvang worden opgelegd. 

Partner medeplichtig

De rechtbank veroordeelt de partner van de man uit Apeldoorn voor medeplichtigheid. Zij stelde de schuur ter beschikking aan de twee mannen, terwijl zij de kans dat daar hennep werd geteeld voor lief nam. Omdat haar rol beperkt was en de rechtbank niet bewezen vindt dat zij ook betrokken was bij de diefstal van elektriciteit blijft haar straf beperkt tot een geheel voorwaardelijke werkstraf van 60 uur.

Airsoftwapens

De officier van justitie had voor de man uit Apeldoorn ook een veroordeling gevraagd voor het voorhanden hebben van 6 airsoftpistolen, die lijken op vuurwapens. De rechtbank oordeelt dat het bezit van de pistolen weliswaar bewezen is, maar dat de man daarvoor ontslagen wordt van alle rechtsvervolging. De man had namelijk met bewijsstukken onderbouwd dat hij lid was van de Nederlandse Airsoft Sportbond en dat hij daarom een vrijstelling heeft voor het voorhanden hebben van de airsoftpistolen. 

Winst uit kwekerij terugbetalen

De rechtbank bepaalde dat de 2 mannen samen de met de kwekerij behaalde winsten moeten terugbetalen. De rechtbank begroot het voordeel uit het kweken en stekken van de hennepplanten op in totaal ruim 160.000 euro. Als de mannen dit niet terugbetalen kunnen zij op vordering van de officier van justitie voor maximaal 36 maanden worden vastgezet.

Uitspraken