Laden...

Werkstraf man uit Wageningen voor veroorzaken fataal verkeersongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Werkstraf man uit Wageningen voor veroorzaken fataal verkeersongeval
Arnhem, 01 februari 2019

De rechtbank veroordeelt een 66-jarige man uit Wageningen voor het veroorzaken van een verkeersongeval in zijn woonplaats. De man moet een werkstraf van 40 uur uitvoeren. Ook mag de man 3 maanden geen motorrijtuigen besturen.

Op 18 september 2017 verleende de man bij het afslaan op een rotonde geen voorrang aan de – voor hem – van rechts komende fietsster. De fietsster kwam hierdoor ten val en overleed aan de gevolgen van het ongeluk.

Geen misdrijf maar overtreding

De man keek op het moment dat hij de rotonde af wilde rijden niet over zijn schouder. Hij heeft daardoor een van rechts komende fietsster niet gezien en geen voorrang aan haar verleend. De rechtbank oordeelt dat de man door zo te handelen, slechts 1 moment onvoldoende heeft opgelet. Hij heeft dan ook niet onvoorzichtig, onoplettend of onachtzaam gereden, zoals wordt bedoeld in artikel 6 van de Wegenverkeerswet 1994. Hierdoor is geen sprake van een misdrijf. De rechtbank heeft wel bewezen dat de man gevaar op de weg heeft veroorzaakt door het niet verlenen van voorrang. Hij heeft daarmee artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994 overtreden. Hierbij benadrukt de rechtbank dat de gevolgen van 1 enkele verkeersfout, hoe ernstig deze ook zijn, niets zeggen over de mate van schuld van de persoon die de verkeersfout heeft gemaakt.

Strafbepaling

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met het feit dat de man geen ernstige verkeersfout heeft gemaakt. De rechtbank rekent de man echter wel zwaar aan dat het ging om een ongeluk dat gemakkelijk voorkomen had kunnen worden. Hij heeft immers simpelweg niet over zijn schouder gekeken terwijl hij de afslag nam om de rotonde te verlaten.

De volledige uitspraak wordt zo snel mogelijk gepubliceerd.

Uitspraken