Laden...

Werkstraf voor veroorzaken fataal verkeersongeval A15

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Werkstraf voor veroorzaken fataal verkeersongeval A15
Arnhem, 14 december 2018

De rechtbank veroordeelt een 32-jarige man uit Werkendam voor het veroorzaken van een ongeval op de A15 op 22 april 2017. Als gevolg van dit ongeluk overleed een man uit Den Bosch. De rechtbank legt een taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 1 jaar op. 

De man zag op de A15 ter hoogte van Rumpt de auto van het slachtoffer voor het eerst op een afstand van 300 meter rijden. Het volgende moment dat hij zich weer kan herinneren is dat de auto van het slachtoffer vlak voor hem reed, dat hij hierdoor totaal werd verrast en dat hij niet meer kon uitwijken. Wat er in de tussentijd is gebeurd, kan de man zich niet meer herinneren.

Aanmerkelijk onoplettend gereden

De rechtbank oordeelt dat de man een langere periode en over een langere afstand zich niet bewust is geweest van zijn eigen rijgedrag en dat van andere verkeersdeelnemers. Dit leidde er toe dat de man met zijn auto op een gegeven moment zo dicht op zijn voorganger reed dat hij niet meer kon remmen of zijn snelheid aanpassen. Ook kon hij niet voldoende uitwijken om een botsing te voorkomen. Kijkend naar deze omstandigheden komt de rechtbank tot het oordeel dat de man aanmerkelijk onoplettend heeft gereden.

Contact

De rechtbank neemt in haar strafbepaling mee dat de man zelf contact gezocht heeft met de nabestaanden van het slachtoffer. Daarnaast neemt de rechtbank mee dat een eventuele door de rechtbank op te leggen rijontzegging zou leiden tot een ontslag van de man (die vrachtwagenchauffeur is) door zijn werkgever.

Uitspraken