Laden...

Werkstraffen Vitesse-supporters voor aandeel supportersrellen Korenmarkt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Werkstraffen Vitesse-supporters voor aandeel supportersrellen Korenmarkt
Arnhem, 22 december 2017

De rechtbank legde aan 7 mannen werkstraffen op voor hun aandeel in een openlijke geweldpleging op 6 augustus 2015 in Arnhem. De straffen variëren van 30 tot 80 uur.


 

Op 6 augustus 2015 speelde Vitesse tegen Southampton in het kader van de UEFA Europa League. Voorafgaand aan deze wedstrijd ontstond op de Korenmarkt in Arnhem een massale vechtpartij tussen supporters van Vitesse en Southampton. Er werd opgedrongen, over en weer geslagen, geschopt, met bier gegooid en er werd met terrasmeubilair gegooid. De politie en de Mobiele Eenheid hebben de supportersgroepen uit elkaar weten te krijgen en hebben meer dan 70 aanhoudingen verricht. De 7 mannen zijn de laatsten die nog vervolgd worden, vele anderen zijn inmiddels al door de politierechter veroordeeld of hebben van de officier van justitie een sanctie gekregen voor hun aandeel in het geweld.

Reputaties geschaad

De rechtbank heeft bij de oplegging van de straffen rekening gehouden met verschillende omstandigheden. Op het moment dat het tot een massale vechtpartij kwam zaten de terrassen op de Korenmarkt vol met mensen die van het mooie weer aan het genieten waren. Zij hadden door het geweld gewond kunnen raken. Dergelijke vechtpartijen zorgen voor gevoelens van angst, onveiligheid en onrust bij omstanders en in de samenleving. Door dit soort geweld ontstaat een gespannen en soms grimmige sfeer in de stad en is de inzet van heel veel politiemensen nodig terwijl diezelfde politiemensen ergens anders moeten worden gemist. Bovendien bezorgt het de stad Arnhem als uitgaansstad, voetbalfans in het algemeen en die van Vitesse in het bijzonder, een slechte naam en reputatie. De daders van dit geweld bewijzen hun eigen club, die ze toch zeggen te steunen, zo juist een hele slechte dienst. De 7 mannen zijn hier mede verantwoordelijk voor.

Tijdsverloop

In het voordeel van de mannen neemt de rechtbank het tijdsverloop mee. De vechtpartij was al meer dan 2 jaar geleden. Verder weegt in het voordeel van de mannen mee dat de behandeling van hun zaken door een meervoudige strafkamer voor hen een strafverzwarende omstandigheid is. Hierdoor zijn de straffen lager uitgevallen dan door de officier van justitie was geëist, waarbij de rechtbank per dader rekening hield met diens aandeel in het geweld.

Uitspraken